keskiviikko 24. kesäkuuta 2015

Suomen sosiaaliturva ja perustulo

#Martinmallit häsä syntyi aikoinaan Twitter-keskustelussa, jossa laskeskelin auki nykyisen suomalaisen sosiaaliturvan ja uuden perustulon sekä eläkkeiden rahoitumallin vaikutuksia. Kyseinen keskustelu oli yksi keskeinen innoittaja, että tämä blogi ylipäätään syntyi.




Nykyinen sosiaaliturva

Suomessa on jo eräänlainen "perustulo" olemassa. Sekava kylläkin (KELAlta on haettavissa yhteensä noin 150 erilaista sosiaalietuutta), ja passivoiva (jos hankit palkkatuloja, sosiaaliturvasi leikkautuu). Käytännössä nykymallilla omaan käyttöön itse tienatusta rahasta jää ehkä vähiten juuri pienituloisilla, Sen takaa moninkertainen progressio sekä verotuksessa että erilaisissa etuuksissa ja tuissa.

Mutta joka tapauksessa: Yhteiskunta takaa sinulle viimeisenä turvana toimeentulotuen, jonka saat kun kaikki muut turvaverkot pettää. Sillä korvataan sinulle välttämättömät elinkustannukset ja asuminen. Keskimäärin pääaupunkiseudulla voit saada toimeentulotukea reilun tonnin kuussa. Helsingissä asuva täysin tuloton YH-vanhempi voi saada jopa 1500 €/kk ja päälle lapsilisät. Tämä kuitenkin edellyttää, että myös pysyt tulottomana.

Perustulon kannattajat ja vastustajat

Perustulon kannattajien yksi argumentti on, että se selkeyttäisi tukiviidakkoa ja lopettaisi ihmisten nöyryyttämisen KELAn luukulla. Monilla on myös kuvitelma, että siirtymällä perustuloon voisi sosiaaliturvan tasoa merkittävästi nostaa. Vastustajat taas pelkäävät perustulon houkuttelevan kaikki jäämään yhteiskunnan eläteiksi.

Minä itse olen vahvasti perustulon kannalla. Ihminen on keskimäärin rationaalinen ja omaa hyvinvointiaan tavoitteleva eläin. Jos ahkeroimalla voi parantaa omaa hyvinvointiaan, niin suurin osa niin myös tekee. Nykyinen perusturvan mallihan lähinnä vie sinulta vapaa-ajan, mikäli alat tavoitella hyvinvointia.

Ei kuitenkaan pidä kuvitella, että Suomella olisi varaa käyttää yhtään nykyistä enempää rahaa kansalaistensa perusturvan hoitamiseen. Paljonko perusturvan taso voisi sitten olla?

#Martinmallit perustulo

Aikoinaan kaivelin netistä (vuoden 2011 lukuja), että suomalainen sosiaaliturva maksaa karkeasti 44,9 Mrd €/vuosi. Siis noin 700 €/kk/hlö, vauvasta vaariin. Tämä summa sisältää lapsilisät, sairauspäivärahat, työttömyysturvan, asumistuet, muut sosiaaliturvan menot ja eläketurvan. Eläketurva tästä on 23,2 Mrd €, eli kaikkeen muuhun jää 21,7 Mrd €.

Alle 16 vuotiaita on noin miljoona ja vanhuuseläkkeellä on 1,2 miljoonaa  suomalaista. Työllisiä on 2,4 miljoonaa ja tulottomia, työttömiä sekä opiskelijoita loput 0,8 miljoonaa. Yhteensä siis noin 5,4 miljoonaa suomalaista.

Eläkeläiset tiputan tästä laskelmasta pois ja palaan niihin joskus myöhemmässä postauksessa. Jäljelle jää 4,2 miljoonaa suomalaista, joiden sosiaaliturvaan käytettiin vuonna 2011 21,7 Mrd €.

Jos lapsilisä olisi vakio 100 €/kk, kulut siitä olisivat 1,2 Mrd €/v.

Tulottomat, työttömät ja opiskelijat voisivat saada vaikka 1000 €/kk perustulon. Tästä kulut 9,6 Mrd €/v.

Työllisten mediaanitulo on päälle 3000 €/kk. Siis puolet työllisistä tienaa alle tuon mediaanin. Jos kaikesta tulosta menisi 1/3-osa veroa, niin negatiivisella tuloverolla 0 euroa tienaava saisi 1000 €/kk perustuloa, 1500 €:n tuloilla perustuloa tulisi 500 €/kk ja 3000 €/kk tienaavan perustulo olisi 0€.

1,2 miljoonaa työllistä saisi siis keskimäärin perustuloa 500 €/kk ja loput 1,2 miljoonaa ei saisi mitään. Tästä vuosikulu 7,2 Mrd €/v.

Yhteensä #Martinmallit perustulo maksaisi yhteiskunnalle 18,0 Mrd €/v. Säästöä syntyisi nykymalliin verrattuna 3,7 Mrd €/vuosi!

Paljonkos tämän hallituksen aikana pitikään säästää? Oliko se 4 Mrd €! Summa saataisiin kasaan reilussa vuodessa, jos Suomen sosiaaliturvassa siirryttäisiin perustuloon. Eikä tässä laskelmassa ole edes otettu mitenkään huomioon niitä dynaamisia vaikutuksia talouteeen, että vähäinenkin työ kannattaaisi ottaa vastaan, koska aina jäisi tienatusta eurosta omaan käyttöön 2/3-osaa.

Lopuksi

Rajussa sosiiaaliturvan uudistuksessa aina joku voittaa ja joku häviää. Postauksen alussa maittu helsinkiläinen yksinhuoltaja on toki tämän mallin kärsijä. Montakohan näitä kärsijöitä olisi ja kuinka äänekkäät edunvalvojat heillä on? Toisaalta riittää, että hän saa edes 750 €/kk tulot jostakin työstä, niin hänkin pääsee omilleen. Lisäksi kaikki opiskelijat ja iso osa työttömistä hyötyisi perustulosta. Ja yhteiskunnan resursseja vapautuisi turhasta KELA-byrokratiasta johonkin oikeasti tuottavaan työhön.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti