perjantai 26. kesäkuuta 2015

Reilun euron vientimaa

Suomalaiset pitävät Suomea Hi Tech -vientimaana. Itselleni muistui 80-luku mieleen oheisesta twiitistä:



Silloin vietiin lähinnä sellua, sahatavaraa ja terästä. Ja Suomen sanottiin olevan "viiden markan vientimaa", kun tullitilastojen mukaan tavaraviennin arvo per kilo oli noin viiden silloisen markan tuntumassa.

Mutta se oli silloin ja nyt on nyt

Nyt Suomi on korkeasti koulutettu maa emmekä myy enää kansallisvarallisuuttamme pilkkahintaan raaka-aineina ulos. Vai onko näin? 

Tullitilastojen mukaan vuonna 2014 tavaravientimme arvo oli 55,829 Mrd € ja volyymi 45,55 Milj.tonnia. Keskiarvoksi tulee 1,23 €/kg eli 7,29 vanhaa markkaa kilolta. Siis kasvua +45%, jos muistikuvani tuosta viiden markan keskihinnasta 80-luvulta on oikea. Eipä ole tavaravientimme arvo juurikaan noussut, varsinkin jos inflaation ottaa huomioon. Vuodesta 1985 on elinkustannusindeksi noussut +98%

Käytännössä olemme siis nykyisin vielä pahemmin bulkin viejä kuin 30 vuotta sitten.

Vertailun vuoksi: iPhone 5S maksaa 600 euron hujakoilla ja painaa 112 g. Jos oletetaan hinta tehtaan portilla olevan vaikka vain 1/3-osa Suomen jälleenmyyntihinnoista, on iPhonen kilohinta 1785 €/kg, kun se lähtee vientiin Kiinasta. Kyllä Nokiaa ja sen suomalaista puhelinvalmistusta tulee ikävä.

Toki viemme nykyään paljon myös palveluja ja mm. peliteollisuus ja insinöörityö on Suomessa vahvaa. Kaikista meistä ei kuitenkaan voi tulla peliohjelmoijia eikä insinöörejä. Myös tavallisia valmistavan teollisuuden työpaikkoja tarvitaan Suomeen, jotta kaikilla olisi mahdollisuus työllistyä.

Millaista teollisuutta Suomeen tarvitaan?

Suomalaisten osuus maapallon väestöstä on alle promille. Viisimiljoonaisen kansan luulisi löytävän markkinarakoa maailmalta sellaisillekin tuotteille, joiden arvo olisi lähempänä tuota iPhonen kilohintaa, kuin nyt toteutunutta Suomen tavaraviennin kilohintaa. 

Jos nyt ensialkuun yritettäisiin vaikka kymmenkertaistaa tavaravientimme arvo. Se tarkoittaisi sitä, että nykyinen raskaan teollisuuden tukeminen pitäisi Suomessa lopettaa ja panna kaikki yhteiskunnan paukut korkean teknologian PK yritysten kasvun ja työllistämiskyvyn turvaamiseen.

Kun pienille teknokogiayrityksillemme annetaan kasvun mahdollisuus, saattaa joistain niistä kasvaa Nokian tasoisia vientimme Hi Tech lippulaivoja. Se pitää kuitenkin olla meidän kaikkien yhteinen tavoite, niin porvareiden kuin duunareidenkin. Ja erityisesti virkamiesten.

Mitä Hallitus voisi tehdä?

Hallituksen ykkösasia pitäisi olla PK-yritysten kasvun ja työllistämismahdollisuuksien varmistaminen. Se onnistuu yksinkertaistamalla verotusta, lisäämällä työelämän joustoja, sallimalla pääomien kertyminen Suomeen ja suomalaisille, poistamalla turhia ja yritystoimintaa haittaavia normeja ja säädöksiä  sekä tukemalla markkinoita yksittäisten yritysten tukemisen sijaan.

Jos konkreettiset ideat em. asioiden parantamiseksi puuttuvat, siihen löytyy yksinkertainen keino: Kysykää yrittäjiltä, mikä nykyisin estää yrityksen kasvun ja työllistämisen. Vastaukseksi tulee varmasti myös monta sellaistakin estettä, jolle Hallitus ja virkamiehet eivät voi tehdä mitään. Mutta niistä joille voi, on helppo valita vaikka 10 eniten esiin nostettua estettä. Ja sittenn poistetaan ne.

Ei muuta kuin talkoot pystyyn!
.



1 kommentti:

  1. I'm glad to hear EUR is doing better. It sounds like it is moving in the right direction and making some great progress.Thanks for putting this articles together here.

    VastaaPoista