perjantai 12. kesäkuuta 2015

Millä #Suominousuun? Martin teesit 1/2

Jo lähes vuosi sitten twiittasin useamman twiitin ketjun omista teeseistäni, joilla Suomi saataisiin tästä rakenteellisesta lamasta uudelleen nousuun.


Tuntuu siltä, että paljoa ei olla saatu vuodessa aikaan. Vain bonuspisteen antava teesini on toteutumassa. Katsotaan, saako Sipilän hallitus enemmän aikaan.

Ne keinot, joilla Suomen talous saadaan takaisin nousu-uralle ja voimme taata kansalaistemme hyvinvoinnin, ovat seuraavat:

Teesi 1: Hallituksen ykköstehtävä on purkaa PK-yritysten kasvun ja työllistämisen esteitä

Suomen kasvun ja hyvinvoinnin selkäranka ovat PK-yrittäjät. Samaan aikaan kun suuryritykset supistavat, siirtävät tuotantoaan ulkomaille ja tehostavat, PK-yrittäjä luo omalla työllään, ammattitaidollaan  ja sisullaan elinmahdolllisuuksia myös niille, joista itsestään ei ole yrittäjäksi.

Jokaisessa yrityksessä on tekemätöntä työtä, Nykyiset pelisäännöt vain ovat sellaiset, että moni yrittäjä päättää jatkaa nykyisellään mieluummin, kuin lähtee hakemaan kasvua ja työllistämistä omaa riskiään kohtuuttomasti kasvattaen.

Teesi 2: Yritysverotuksessa on siirryttävä Viron malliin. Vahvat Pk-yritykset ovat menestyvän kansantalouden perusta

PK-Yrittäjiä ja heidän tulojaan kadehditaan. Ei kannattaisi. Suurin osa yrittäjistä on laittanut kaiken likoon yritykseensä ja todennäköisesti heidän mediaanitulonsa on pienempi kuin palkansaajien mediaanitulo. 

Toki onnistuessaan yrittäjästä voi tulla rikas. Jokaista onnistujaa kohti on kuitenkin useita konkurssin tehneitä tai yrityksensä kanssa jollain lailla toimeentulevia yrittäjiä. Niin kauan, kun  yrittäjä on valmis pitämään yrityksen tuotot hyödyttämässä yrityksen omaa kasvua ja kykyä työllistää, on verottajan aivan älytöntä viedä siitä osansa yhteiskunnan pohjattomaan kaivoon. Vasta kun yrittäjä ottaa kertynyttä tuottoa ulos yrityksestään, on sitä järkeä verottaa.

Teesi 3: Henkilöverotuksen ja sosiaaliturvan raju yksinkertaistaminen. Siirtyminen perustuloon sosiaaliturvassa

Jo nykymallinen sosiaaliturva takaa suomalaiselle tietyn toimeentulon. Siinä "perälautana" on harkinnanvarainen toimeentulotuki, jos kaikki muut turvaverkot pettävät. Kelasta on haettavissa noin 150 erillaista sosiaalista etuutta, jos niitä osaa hakea. Yhteistä lähes kaikille niille on se, että ne käytännössä estävät työnteon.

Kaikista pienituloisimmilla on oikeastaan kaikista korkein progressio nettoansiotuloissaan. Kun tienaa sen ensimmäisen satasen, saattaa käteen jäädä siitä vain vitonen. Syynä on se, että samalla kun tulosi nousevat, menetät yhteiskunnan sinulle takaamaa sosiaaliturvaa.

Perustulomallilla jokaisesta ansaitusta eurosta on sinulle hyötyä. Se täytyy kuitenkin muistaa, että perustulo ei ole automaatti, joka takaa nykyistä paremman sosiaaliturvan. #Martinmallit ehdottaa vaikkapa seuraavanlaista perustuloa:
  • Perustulo 1000 €
  • Kaikesta tienaamastasi tulosta vero on 1/3-osa.
Näin jos tulosi ovat 0 €, joudut tulemaan toimeen 1000 €:n perustulolla. Jos onnistut tienaamaan 1000 €, siitä lähtee veroa 333 € mutta perustulon kanssa käteesi jää 1667 €. Ja jos palkkatulosi on suomalaisen palkansaajan mediaanitulon tienoilla eli 3000 € siitä lähtee veroa juuri sama summa kuin saat perustuloa.

Joku kamreeri voi varmaankin laskea, paljonko tuo perustulo voi olla ja paljonko tulosta täytyy periä veroa, että yhteiskunnallekin kertyy tarvittavat tulot. Itse laskin niukoilla tiedoilla, että noilla em. luvuilla yhteiskunta jopa säästäisi hiukan. Joka tapauksessa sekä verovirastosta että Kelasta saataisiin iso joukko virkamiehiä tuottavampaan työhön.

-------------------------
Jatkuu suraavassa postauksessa

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti