Kuukausikatsaukset
2016
Lokakuu 2016, Syyskuu 2016, Elokuu 2016, Heinäkuu 2016, Kesäkuu 2016, Toukokuu 2016, Huhtikuu 2016, Maaliskuu 2016, Helmikuu 2016, Tammikuu 2016
2015
Joulukuu 2015, Marraskuu 2015, Lokakuu 2015, Syyskuu 2015, Elokuu 2015, Heinäkuu 2015, Kesäkuu 2015, Toukokuu 2015
Lokakuu 2016, Syyskuu 2016, Elokuu 2016, Heinäkuu 2016, Kesäkuu 2016, Toukokuu 2016, Huhtikuu 2016, Maaliskuu 2016, Helmikuu 2016, Tammikuu 2016
2015
Joulukuu 2015, Marraskuu 2015, Lokakuu 2015, Syyskuu 2015, Elokuu 2015, Heinäkuu 2015, Kesäkuu 2015, Toukokuu 2015
Mallisalkkujen seuranta 09/2011 - 12/2017 |
Listojen tuorein tilanne seurantakaudelta
Listojen vuosituotot ja ylituotot vs. OMXH25PI
Seurannan idea ja periaatteet
Parviäly ja sijoittaminen
Olen pohtinut jo pidemmän aikaa, voisiko parviälyn hyödyntämisestä olla hyötyä sijoittamisessa. Voisiko useamman sijoitusammattilaisen itsenäisistä, mutta toistensa kanssa vuorovaikutuksessa olevista osakeanalyyseistä saada kumuloituna paremman lopputuloksen, kuin mihin analyytikko yksinään kykenee? Voisiko tämä kumuloitu osakeanalyysi tuottaa enemmän, kuin pelkkä keskiarvo yksittäisistä analyyseistä?Mallisalkkujen seuranta
Siksipä olen seurannut jo syyskuusta 2011 useampaa julkisesti jaossa olevaa listaa, joissa osakkeet on jonkun periaatteen mukaan rankattu paremmuusjärjestykseen. Ideana siis se, että kannattaako noita Analyytikoiden julkaisemia listoja yhtään vilkuilla, vai tyytyäkö helppoon tapaan ostaa 25 eniten vaihdettua OMXH:n osaketta?Seurattavat listat ovat:
Liisa
http://www.porssisaatio.fi/artikkelit/liisan-lista
Pörssisäätiön ylläpitämä "Sepon listan" (Seppo Saario) seuraaja. Seuraa yhdeksää eri tunnuslukua, joista painokertoimien avulla rakentaa oman rankingin. Osa tunnusluvuista perustuu tulosennusteisiin, osa jo toteutuneisiin lukuihin ja niiden suhteeseen nykykurssiin.
Timo
http://www.piksu.net/node/100
Piksu.netissä blogia pitävä yksityinen sijoittaja, joka laskee oman rankingin yhtiöille. Ei avaa ihan tarkasti, miten arvostus muodostuu, mutta lukujen pohjana on:
- laskennan aikainen pörssikurssi
- viimeisen osavuotiskatsauksen tulos, oman ja sijoitetun pääoman tuotto
- arvioitu tuloksen ja pääoman tuottojen kehitys
- OMXH25-indeksin kehitys
FIM potentiaali
https://www.fim.com/nakemys/fim-aamukatsaus/aamukatsaus
Fim Pankkiiriliikkeen sijoitustutkimuksen tuottama aamukatsaus, josta poimittu tulevaisuuden tavoitekurssit ja laskettu niiden tuottopotentiaali nykykurssiin verattuna. Käytännössä Taulukko on Factsetin keräämä, joten tavoitekurssi on kutakin yhtiötä seuraavien analyytikoiden antama tavoitehinnan mediaani. Potentiaali kertoo, kuinka paljon oskkeella on nousuvaraa tähän tavoitekurssiin. Seuranta aloitettu 8/2012 OMXH25-indeksin senhetkisestä tasosta.
Sergio
http://www.piksu.net/analyysit/sergion-lista
Toinen Piksu.netissä blogaava yksityinen sijoittaja, joka on rakentanut varsinaisen tunnuslukujen verkoston. Tunnusluvut on ryhmitelty viiteen pääryhmään ja jokaisen alla on 1-20 mittaria. Lukekaa tarkemmin oheisesta linkistä.
Balance
http://www.kauppalehti.fi/5/i/porssi/analyysit/balancenlista/
Kauppalehden ylläpitämä lista, jonka "tavoitteena on löytää suomalaiset pörssiyhtiöt, joilla on paljon arvonnousuun ja osinkoon myönteisesti vaikuttavia ominaisuuksia.". Lista päivitetään 4 kertaa vuodessa ja väleissä tulee lisäksi 4 osapäivitystä.
Taloustaito
http://www.taloustaito.fi/fi-FI/taloustaidonlista/
Veronmaksajien keskusliiton lehden lista painottaa erityisesti yrityksen tuloksentekoa, osingonmaksukykyä ja vakavaraisuutta. Nämä voisivat olla lamassa varsin defensiivisiä sijoituksia.
Inderes potentiaali
http://www.anpdm.com/form/49455A427043425B43/41435D4B714347504171
Inderesin analyytikot arvioivat osakkeille tavoitekurssin 6 - 12 kk:n päähän. Potentiaali kertoo, kuinka paljon osakkeella on nousuvaraa tähän tavoitekurssiin. Tavoitekurssit selviävät Nordnetistä tilattavasta aamukatsauksesta. Lämä lista on siis laskettu samoin kuin FIM potentiaali, mutta Factsetin mediaanin sijaan käytetään suoraan Inderesin tavoitetuottoja.
----------------------------------
Kerran kuussa käyn jokaisen listan läpi ja poimin kustakin listasta 10 kärkiyhtiötä Exceliin. Seuraavassa kuussa katson, kuinka kunkin osakkeen kurssi muuttui ja lasken niistä listakohtaisesti aritmeettisen keskiarvon. Lisäksi olen laskenut kumulatiivisen kehityksen näille "mallisalkuille" aloituksesta 9.9.2011 alkaen (lähtötaso 100%). Lopuksi vertaan listan sekä kuukausittaista että kumulatiivista muutosta vastaavaan OMXH25 ETF:n muutokseen.
Laskennassa en ota huomioon osinkoja enkä minkäänlaisia kaupankäyntikuluja. Tämä toki vääristää seurannan tuloksia (ETF:ää voi holdata, mutta "Mallisalkkuja" täytyy säätää joka kuukausi). Mielestäni kuitenkin seurannan tarkuus on riittävä ja listat ovat jo nostaneet itselleni monta mielenkiintoista todellista ostokohdetta esiin.
Listojen lista
Jokaisella listalla kärkipään osakkeille annan pisteitä siten, että ykkönen saa 12p, kakkonen 10p, kolmas 8p ja siitä alaspäin aina piste vähemmän kymmenenteen sijaan. Kun lasken kullekin osakkeelle kaikkien alalistojen antamat pisteet yhteen, syntyy "Listojen lista", jossa on kärjessä ne osakkeet, jotka ovat pärjänneet alalistoilla parhaiten.
Jos jotkut osakkeet päätyvät laskennassa tasapisteisiin, määrää järjestyksen edellisten kuukausien saadut pisteet. Tämä stabiloi sijoitusmuutoksia listalla. Osakkeiden järjestys voi muuttua vasta, kun toinen osake saa enemmän pisteitä kuin toinen.
Tähän Listojen listaan on siis tiivistetty koko analyytikkojoukon parviäly. Kuinka tämä Listojen lista sitten oikein on pärjännyt?
Olen kirjoittanut muutaman postauksen Kauppalehden keskusteluihin otsikolla "Mallisalkkujen seuranta". Ensimmäisen postaukseni tein jo syyskuussa 2012 ja keväästä 2014 olen kirjoittanut ketjuun tilannepäivityksen kuukausittain.
Jatkossa tulen raportoimaan Mallisalkkujen seurannan tänne blogiini. Täytyy vain vielä sen verran opetella HTML:ää, että saan tänne siistit taulukot aikaan :-)
PS. Kyllä netti on täynnä avuliaita ihmisiä. Kiitos ohjeista:
http://iferror.blogspot.fi/2015/06/excelin-upottaminen-blogitekstiin.html
PS. Kyllä netti on täynnä avuliaita ihmisiä. Kiitos ohjeista:
http://iferror.blogspot.fi/2015/06/excelin-upottaminen-blogitekstiin.html
Listauudistuksia
Momentum lista
Olen kehittänyt Listojen listan rinnalle uuden dynaamisemman Momentum listan, jonka ideasta kirjoittelin erillisen postauksen.Momentum listalla siis seurataan Timon listan, FIM potentiaalin ja Inderes potentiaalin tavoitehintojen muutoksia suhteessa osakkeen senhetkiseen kurssiin. Listan avulla pyritään löytämään niitä hetkiä, jolloin ko. osakkeiden kurssi on kääntymässä nousuun.
Jatkossa raportoin myös Momentum listan kehityksestä samalla kun teen kuukausikatsauksen Listojen listasta.
Haaste!
Jos onnistuisi tiputtamaan listojen listan tai Momentum listan kärkikymmenikköön valikoituneista osakkeista kaikkein huonoimman pois, paranisi listojen tuotto vielä merkittävästi. Siksi haastankin jokaisen tämän blogin seuraajan tekemään ehdotuksen:
Minkä osakkeen SINÄ tiputtaisit pois kymmenestä mukaan valikoituneesta osakkeeesta? Ja erityisesti MIKSI?
Jos pystyisimme yhdessä valitsemaan pois edes keskimääräistä huonommin tuottavan osakkeen, saisimme kaikki tästä hyötyä. Mikäli haluat tulla mukaan tähän kokeiluun, laita vastauksesi kommenttina kunkin kuukausiraportin blogi-kirjoituksen häntään, Näin motivoit myös minua jatkamaan mallisalkkujen seurantaa ja julkaisemista.
Kuinka muuten Excelistä saisi kätevimmin tuupattua ulos valmista HTML-koodia, jotta saisi taulukoita aikaan tänne blogitekstien sekaan? Yksinkertaiset rautalankaohjeet olisivat nyt tarpeen. Kiitos
VastaaPoistaKiitos Niklas Günsberg ja Nixcel -blogi!
VastaaPoistaHei!
VastaaPoistaKiitos hyvistä sivuista. Pystyisitkö vielä selittämään tarkemmin tuon momentum -listan taulukon? Eli jos alan seuraamaan momentum -listaasi niin teetkö kuukausittaiset osakkeiden vaihdot aina jonain tiettynä päivänä, ja näkyvätkö ne tuossa yllä olevassa taulukossa (joka näyttää olevan ajantasalla)? Eli jos vaihdat kaikki osakkeet tässä nyt kuukauden sisällä niin näkyvätkö ne taulukossa?
Terveisin,
Mikko Vaasasta
Kiitos kiitoksista!
VastaaPoistaJatkosta en tietenkään voi luvata mitään varmaa, mutta toistaiseksi on toiminut seuraavasti:
Päivitän molemmat listat yleensä lähellä kuun puolta väliä. Listat päivitän tyypillisesti sen perjantain päätöskursseilla, joka osuu kuun 9. ja 15. päivän väliin. Joskus kyllä kiireet ovat aiheutaneet sitä, että päivitys on viivästynyt viikolla. Kaikki osakkeet vaihtuvat siis kerralla ja sitten katsotaan noin kuukausi, kuinka osakkeet pärjäävät OMXH25PI indeksiä vastaaan.
Excelit saan tyypillisesti kuntoon päivitysperjantain jälkeisenä viikonloppuna, mutta usein se venähtää myös seuraavan viikon puolelle.
Listoista käydään keskustelua Kauppalehden keskustelupalstalla:
https://keskustelu.kauppalehti.fi/5/i/keskustelu/message.jspa?messageID=5398708#5398708
Yleensä sieltä saa ensiksi tiedon päivitetyistä listoista. Siellä myös päätetään parviälyn avulla, mikä osake valitaan kummankin listan suosikiksi ja mikä inhokiksi. Ja siellä käydään muutenkin harvakseltaan keskustelua listoista.
Tällä sivulla olevaan taulukkoon päivittyy viimeisimmät päätöskurssit tyypillisesti pari kertaa viikossa, mutta reissujen tai työmatkojen takia joskus päivityksissä saattaa olla pidempikin väli.
Hei!
PoistaKiitos vastauksesta ja linkistä!
Mikko