tiistai 23. kesäkuuta 2015

Saako rantasaunan rakentaa rannalle?

Tänään saimme lukea kahvilayrittäjästä, joka joutui "kymppitonnin" kesäkahvilaan rakennuttamaan "sadantonnin" putket. Rakentamismääräyksissä meillä olisi normitalkoissa kovasti muutenkin hommia.

Kouvolan kaupungin rakennusjärjestys

Nyt olen hankkinut hiukan omakohtaistakin tietoa rakentamisbyrokratiasta oman mökkisaunaprojektini alkumetreillä. Minulla on ikivanha päällekaatuva rantasauna mökkitontillani Kouvolassa. Sauna on noin seitsemän metrin päässä rannasta ja kokoa sillä on noin 15 neliötä.

Viisainta olisi purkaa sauna pois ja rakentaa tilalle uusi hiukan isompi versio. mutta kun ei käy. Rakennusjärjestys edellyttää rakennuslupaa mm. seuraaviin rakennushankkeisiin:

  • rakennuksen rakentaminen
  • rakennuksen laajentaminen
  • kerrosalaan laskettavan tilan lisääminen
  • rakennuksen rakentamiseen verrattava korjaus- ja muutostyö
  • turvallisuuteen ja terveydellisiin oloihin vaikuttava rakennuksen korjaus- ja muutostyö
  • rakennuksen tai sen osan käyttötarkoituksen olennainen muuttaminen

            Pyysin rakennustarkastajaa käymään tontilla arvioimassa tilannetta. Nykyisen rakennusjärjestyksen mukaan maksimissaan 25 neliön rantasaunan saa rakentaa 20 metrin päähän rannasta, kunhan ranta-alue säilytetään luonnontilaisena. Ei siis voi rakentaa uutta vanhan paikalle. Ei voi myöskään laajentaa nykyistä eikä edes tehdä täydellistä peruskorjausta ilman rakennuslupaa. Ja rakennuslupaa ei vanhan paikalle saa, koska "tontilla on tilaa rakentaa pykälien mukaiseenkin paikkaan".

            20 metriä on hämmästyttävän pitkä matka, kun rantaan katselee pajupuskien lomasta. Siinähän ehtii hiki kuivaa löylystä uimaan kirmatessa.

            Tulevan saunan terassilta näkymä rantaan päin

              Luontoarvoja on kunnioitettava

              Onhan se hienoa, että meillä on vielä puhdasta luontoa ja rakentamattomia rantoja. Mutta kun se minun mökkiranta on jo rakennettu. Samoin kuin muut lähimökit, joissa sauna saattaa olla jopa ihan vesirajassa. Uutta ei kuitenkaan saa rakentaa samaan paikkaan eikä edes vanhaa peruskorjata. Vaan jos korjaamaan ryhtyy, rannan pitääkin sen jälkeen näyttää luonnontilaiselta pajupusikolta. 

              Meillä siis täytyy kaikki paikat näyttää aarnikorvelta. Ja sitähän meillä 5-miljoonaisella kansalla riittää yhdessä Euroopan suurimmista maista. Sitten lähdemme varta vasten Ruotsin risteilylle ihastelemaan Tukholman saaristoa ja sen kauniisti rakennetuja rantoja, siististi hoidettuja punamullattuja rantavajoja ja komeita rantahuviloita. 

              Mutta me olemme metsäläisiä. Emme ilmeisesti kestä omassa lähiympäristössämme samanlaista kulttuurimaisemaa ja siisti hoidettuja pihapiirejä, vaan kaiken tulee olla luonnontilaista. Ainakin Kouvolan kaupungin rakennusjärjestyksen mukaan.

              3 kommenttia:

              1. Peruskorjausta vaan tekemään, vaikka koko mökki uusiksi samalle kivijalalle. Eihän olemassa olevan luvanvaraisen rakennuksen korjaaminen laitonta voi olla.

                VastaaPoista
                Vastaukset
                1. Mutta kun kivijalkakin pitäisi uusia. Perustukset on pettämässä alta. Rakennustarkastajan mukaan tarvittava remontti tulkitaan "rakennuksen rakentamiseen verrattava korjaus- ja muutostyö" tasoiseksi rakentamiseksi.

                  Poista
              2. Joissain tilanteissa se kysyminen on ongelmien alku. Kuka olisi kysellyt minkään perään jos olisit vain ryhtynyt toimeen?

                VastaaPoista