sunnuntai 24. huhtikuuta 2016

Tee se itse yhdistelmärahasto

Pari päivää sitten Arvopaperi lehti julkaisi artikkelin pankkien tarjoamien yhdistelmärahastojen tuotoista ja kustannuksista. Toki siitä virisi keskustelu myös Twitterissä:




Totesin keskustelussa:




Kun noin tuli tokaistua, niin pakkohan on sitten antaa neuvot, kuinka voit tehdä oman yhdistelmärahaston murto-osalla pankin perimistä kustannuksista. Homma vaatii hiukan enemmän vaivaa, kuin aikaisemmin neuvomani osakesalkun muodostaminen indeksirahastolla.

Yhdistelmärahaston tekoon tarvitaan osakeindeksirahaston lisäksi joku korkoindeksirahasto. Ja sen lisäksi joutuu haluaminsa väliajoin hiukan laskeskelemaan, että allokaatio korkosijoituksen ja osakesijoituksen välillä on haluttu. Jos esimerkiksi on suunnitellut laittavansa 60% sijoituksista osakkeisiin ja 40% korkoihin (tämä on aika usein pankin "sijoitusneuvojan" antaama ohje sopivaksi allokaatioksi), niin sijoituksia on siirrettävä osakerahastosta korkorahaston puolelle, jos osakkeiden paino kasvaa liian suureksi. Ja vastaavasti täytyy ostaa enemmän osakerahastoa korkorahaston sijaan, jos kurssit kovin tippuvat.

Yksinkertaisimmillaan tuon allokaation pitää kuosissa seuraavasti:

  • Kuukausittain rahastoihin säästettävä summa on 100 rahaa
  • Osakeindeksirahastoa merkitään 60 rahalla ja korkoindeksirahastoa 40 rahalla
  • Jos osakeindeksirahasto on seuraavassa kuussa noussut enemmän kuin 60/100-osaa koko sijoitustesi arvosta, laitetaan osakeindeksirahastoon vastaavan verran vähemmän rahaa ja laitetaan se sensijaan korkoindeksirahastoon
  • Jos osakeindeksirahasto on seuraavassa kuussa noussut vähemmän kuin 60/100-osaa koko sijoitustesi arvosta, laitetaan korkoindeksirahastoon vastaavan verran vähemmän rahaa ja laitetaan se sensijaan osakeindeksirahastoon

Idea on siis se, että kuukausittaisten rahastomerkintöjen jälkeen osakkeiden määrä sijoituksista on se alunperin suunniteltu 60% ja korkosijoitusten määrä 40%.

Voit toki itse vapaasti valita tuon allokaatio-prosentin. Voit myös yrittää halutessasi ajoittaaa allokaatiota siten, että osakemarkkinoiden kyntäessä pohjia allokoit isommalla prosentilla osakkeisiin ja korkeasuhdanteessa taas allokoit isommalla prosentilla korkoihin. Tämä on kuitenkin hifistelyä ja voi jopa johtaa huonoihin tuloksiin tuoton hakemisessa.

Jos et muita rahastoja keksi, niin osakeindeksirahastoksi kannattaa valita Nordnetin täysin kuluton ja OMXH25 GI indeksin mukaan liikkuva Superrahasto Suomi. Korkorahastoksi kannattaa ottaa joku valtioiden obligaatiolainoja seuraava indeksirahasto. Yksi esimerkki voisi olla Seligsonin Euro Obligaatio rahasto, jonka merkintäkulut on 0% kuten myös lunastuskulut, jos sijoitusaika on yli 90 päivää. Hallinnointipalkkio tästä Seligsonin Euro Obligaatio rahastosta on 0,28% vuodessa. 

Vuotuiset kokonaiskulut 60%n allokaatiolla tästä yhdistelmärahastosta olisi siis 0,112%. Aika paljon vähemmän, kuin yhdelläkään tuossa Arvopaperin lehtiartikkelissa. Ero kalleimpaan on lähes 20-kertainen ja halvimpaankin nelinkertainen. Tässä postauksessa en ajatellut paasata, että kuluilla on sitten todellakin väliä, erityisesti pitkäaikaisissa sijoituksissa.

Itse rakennetun yhdistelmärahaston tuotto


No mitä tämä Tee se itse yhdistelmärahasto tuottaisi? Tulevaisuudesta en toki pysty sanomaan mitään, mutta viimeisen 14 vuoden aikana helmikuusta 2002 helmikuuhun 2016 olisi tämä yhdistelmärahasto tuottanut 7,7% per annum. Viimeisen viiden vuoden tuotto p.a. olisi ollut 6,7%. Eli siis myös tuotossa tämä olisi ollut Arvopaperin artikkelin voittaja.

Tee se itse - yhdistelmärahasto

Keskeisin syy lienee tämän Tee se itse yhdistelmärahaston menestykseen on juuri nuo kulut. Pankin tarjoama "aktiivinen" rahaston hoito ei tuota ylituottoa, vaan käytännössä häviät niillä indeksirahastoille juuri noiden korkeiden kulujen verran. 14 vuoden säästöajalla se tekee sinulle jo pitkän pennin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti