perjantai 6. toukokuuta 2016

Rantasaunan rakennusprojekti, osa 2 - perustusten teko

Viime syksynä kirjoitin ensimmäisen postauksen rantasaunan rakennusprojektistani.

Syksyn mittaan kaivettiin saunalle myös pohjat ja tehtiin perustukset. Alunperin ajatukseni oli perustaa sauna ruuvipaaluille, jotta kovin raskaisiin maansiirtotöihin ei olisi tarvinnut ryhtyä. Ongelmaksi muodostui maaperä, joka on hietaa ja savea, ja seassa sitten kaikenkokoisia kiviä. Maa on siis vahvasti routivaa, mutta ruuvipaalu ei kivien takia maaperään uppoa.

Rannasta on savi ja hieta huuhtoutunut pois
Kaivutyö tehty. Pohja 60 cm veden pinnasta
Rakennuspaikalta löytyi kaikenkokoisia kiviä

Niinpä maita ajettiin toista sataa kuutiota pois ja tilalle tuotiin vähintään sama määrä mursketta. Pohjatyöt tulivatkin kertaluokkaa kalliimmaksi kuin olin arvioinut. Kun mukaan laskee tien teon ja sillan vahvistamisen, tuli maankaivu ja -ajo kalliimmaksi kuin itse saunan puuosatoimitus.

Aluksi pohjalle asennettiin salaojitus + salaojasora..Rakennuksen alle ajettiin 40 cm 0-32 mursketta. Murskekerros tärytettiin veden kanssa tiiviiksi. Sitten koko rakennusalalle levitettiin 2* 50 mm Finfoan routaeristeeksi.

Salaojat paikallaan ja pohja tasattu 

Työmaan reunoille sai kerätä melkoiset rojot kiviä

Routaeriste levitetty ja anturaharkkojen valu menossa

Perustus tehtiin perinteiseen tapaan pilariharkoilla. Alimmaiseksi ensin Lakan betoniin anturaharkko ANT-600. Näihin saa harjateräkset tukevammin kiinni, kuin lecasorasta tehtyihin anturaharkkoihin, koska näihin mennee enemmän betonia sisään. Pilarit muurattiin ihan tavallisilla leca pilariharkoilla. Raudoitukseksi kolme 10 mm harjaterästä.

Kun pilaritkin oli muurattu, täytettiin ne betonilla ja laitettiin valuun harjateräksen sekä reikänauhan  pätkä hirsitartunnoiksi. Sitten aloitettiin palomuurin perustusten teko. Tähänkin pohja tehtiin ANT-600 anturaharkoilla. Päälle muurattiin kolme kerrosta leca harkkoja ja täytettiin kaikki kolot betonilla. Ja kruunuksi valettiin 200 mm:n raudoitettu betonilaatta. Lopuksi vielä laajennettiin routaeristystä reilusti rakennusalan ulkopuolelle.

Pilarit muurattu ja palomuurin anturaharkot paikallaan

Tässä näkyy palomuurin antura paremmin.

Kaikki valut ja routaeristykset tehty

Lopuksi vielä täyttö 0-16 murskeella ja perustukset jäivät odottamaan kevättä ja rantasaunan toimitusta.





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti