lauantai 16. huhtikuuta 2016

Mallisalkkujen seuranta huhtikuu 2016

Edellisen kuukauden nousupyrähdys jäi lyhyeksi, kuten nousupaine ennakoi. Ja Listojen lista pärjäsikin rökälemäisen huonosti. Kun OMXH25 PI -indeksi pysyi kuukauden takaisella tasollaan, Listojen lista putosi -4,1%. Sen sijaan uusi Momentum lista (+4,4%) kipusi suunnilleen saman verran plussalle:

Mallisalkku muutos 20160311 20110909
OMXH25PI indeksi 0,1 % 68,4 %
Liisan lista -0,7 % 100,7 %
Timon lista -1,5 % 119,3 %
FIM potentiaali 3,7 % 171,9 %
Sergion lista -2,7 % 29,5 %
Balancen lista 0,6 % 129,8 %
Taloustaidon lista 2,3 % 92,9 %
Inderes potentiaali 2,2 % 129,7 %
Listojen lista -4,1 % 151,6 %
Momentum lista 4,4 % 227,0 %

Listojen lista hävisi selvästi myös jokaiselle alalistalleen. Parhaan tuoton toi tällä kertaa FIM potentiaali (+3,7%), joka myös kokonaistuotossa ohitti taas Listojen listan. Myös Taloustaidon lista (+2,3%) ja Inderes potentiaali (+2,2%) pärjäsivät hyvin. Sergion lista (-2,7%) oli jälleen kerran huonoin alalistoista, vaikka voittikin tässä kuussa Listojen listan.

Listojen listan ongelmaosakkeet olivat Nordea Bank (-12,9%), SSH Comm. Security (-12,3%), Fortum (-9,0%) ja United Bangers (-8,0%). Ilonaiheita ei Listojen listalta juuri tällä kertaa löytynyt.

Listojen listan tuotot Pisteet 20160311
Raute A 24 -0,9 %
Talenom 22 4,6 %
United Bankers 20 -8,0 %
Neste 20 -1,1 %
Affecto 18 1,0 %
TeliaSonera 17 -6,6 %
Nordea Bank 16 -12,9 %
Stora Enso R 16 3,9 %
Fortum 12 -9,0 %
SSH Comm. Security 12 -12,3 %




Yhteisesti päätimme kuukausi sitten tiputtaa huonoimpana osakkeena SSH Comm. Securityn pois listalta. Aika hyvin tässä osuttiinkin, kun SSH:n tuotto oli vain 0,6 %-yksikköä parempi, kuin listalla oikeasti huonoiten pärjänneen Nordean. Ilman SSH:ta Listojen listan tuotto olisi ollut -3,22%.

Momentum listalle valikoitui kaksi yli 10%:n nousijaa, Elecster (+13,2%) ja Piippo (+12.2). Myös Etteplan (+8,4%) oli välillä jo yli 10 % tuotossa, mutta sen lento hiukan hiipui lopussa. Huonoin osake Momentum listalla oli Vaisala A, joka jäi miinukselle -3,1%.

Momentum listan tuotot 20160311
Nokian Renkaat 5,0 %
Vaisala A −3,1 %
Nixu 5,2 %
Etteplan 8,4 %
Sanoma 0,2 %
Ilkka-Yhtymä II 6,0 %
Elecster A 13,2 %
Pohjois-Karjalan Kirjapaino −0,8 %
Piippo 12,2 %
Lassila & Tikanoja −2,5 %



Momentum listan laskentataulukosta löysin kaavavirheen, jonka seurauksena Piippo oli jäänyt alunperin listakärjestä pois ja sen sijalla listalle oli noussut eQ. Kun eQ:n pudotus viime kuussa oli -10.1% paransi tämän virheen korjaus melko tavalla Momentum listan tuottoa verrattuna siihen, mitä olen raportoinut pitkin kuukautta Mallisalkkujen seuranta -sivulla

eQ oli myös parviälymme valinta poistiputettavaksi osakkeeksi. Kun kaivelin vanhoja keskusteluja Kauppalehden keskustelupalstalta Mallisalkkujen seuranta -ketjusta, Sai myös Sanoma (+0,2%) osumia. Sanoman pois tiputtamalla Momentum listan tuotto olisi ollut +4,84%.

Kaikkiaan 11 osaketta nousi taas viime kuussa yli 10%. Kotipizza Group (+25,8%) oli päässyt FIM potentiaali listalle, Okmetic (21,3%) oli toiseksi paras (ei millään alalistalla) ja kolmantena Bittium  (+20,6%), joka löytyi Taloustaidon listan kärkipäästä.

Revenio Group (-18.2%) oli kuukauden huonoin tuotoltaan ja löytyi Liisan listalta. Nordea Bank löytyi sekä Sergiolta että Balancen listalta. Kaikkiaan 9 osaketta putosi yli 10%.

Listojen listan kärkikymmeniköstä vaihtui vain yksi osake. TeliaSonera (-6,6%) sai nyt vain seitsemän pistettä ja putosi sijalta 6 sijalle 22. Tilalle nousi Panostaja, joka piipahti viime kuun ajan kärkikymmenikön ulkopuolella.

Uusi Listojen listan kärkikymmenikkö on seuraava:

Listojen lista 20160415 Pisteet
Raute A 24
United Bankers 24
Neste 20
Talenom 17
Affecto 16
Nordea Bank 16
Stora Enso R 13
Panostaja 13
Fortum 12
SSH Comm. Security 12



Ja Momentum lista vastaavaasti:

Momentum lista 20160415 Pisteet
eQ 44
Ramirent 42
Orava Asuntorahasto 38
Apetit 33
Scanfil 23
Verkkokauppa.com 20
Cramo 19
United Bankers 17
Nordea Bank 17
Fortum 16



Haaste!


Haastan kaikki tämän blogin seuraajat: Minkä osakkeen SINÄ tiputtaisit pois näiltä listoilta noista kymmenestä kummallekin listaalle nyt valikoituneesta osakkeeesta? Ja erityisesti MIKSI?

Jos pystyisimme yhdessä valitsemaan pois edes keskimääräistä huonommin tuottavan osakkeen/osakkeet, saisimme kaikki tästä hyötyä. Mikäli haluat tulla mukaan tähän kokeiluun, laita vastauksesi kommenttina tämän blogi-kirjoituksen häntään, kerro vastausessa, mikä osake ja kummalta listalta. Kerro myös perustelusi, jotta muut lukijat voivat arvioida valintaasi. Näin motivoit myös minua jatkamaan tämän Listojen listan seurantaa ja julkaisemista.

Kuukauden päästä nähdään, kuinka arvauksemme osuivat. Antakaa siis omat arvauksenne!

Pyrin päivittämään suunnilleen kerran päivässä listojen tilanteen tuonne Mallisalkkujen seuranta sivulle. Sieltä löytyy myös graafi OMXH25 PI -indeksin, Listojen listan ja Momentumlistan kehityksestä. Kun saamme jonkun kuukauden tiputettua huonoimmat osakkeet pois, graafissa alkaa näkyä myös näiden valittujen listojen tuottojen kehitys.

Hyviä kauppoja!

6 kommenttia:

  1. Ei pojat. Ei sitä sotaa näin voiteta. Laitetaanpas nyt niitä listoilta poistiputettavien ehdotuksia niin että heilahtaa.

    Oma valintani Listojen listalta pois jätettäväksi:

    Listojen listalla SSH näyttää tosi heikolta valinnalta, mutta se tippui jo -12.3% viime kuussa joten tuskin tulee kovin rökälemäisesti enää alas. Niinpä minun haaviin jäi jäljelle Listojen listalta Talenom tai Panostaja.

    Talenomissa voisi olla mahdollisuus käänneyhtiöksi, kunhan kasvavat asiakasmäärät saadaan käännettyä voitollisiksi. Tilinpäätöksessä kerrotusti uuden asiakkaan saaminen voitolliseksi vie noin 6 kuukautta. Jos kasvukivut helpottavat, voi Q1-osari olla positiivinen yllätys.

    Panostaja taas on jo Q1 osarinsa julkistanut, eikä se hurraahuutoja sijoittajissa aiheuttanut. Tulevan kuun aikana ei siis ole mitään perusteltua syytä, mikä saisi Panostajan kurssin liitämään. Valintani Listojen listalta tiputettavaksi on siis Panostaja

    Momentum listan valintani kerron toisessa viestissä, kunhan ehdin osakkeet käydä läpi.

    Kuukauden päästä voidaan sitten todeta, ewttä "Tankki se oli ... argh!"

    - Martti

    VastaaPoista
  2. Momentum listalla poistiputettavien kärkeen jäivät Orava ja Apetit.

    Orava tekisi mieli pudottaa jo ihan periaatteellisista syistä pois. Yhtiö pystyy näyttämään tulosta vain Excelin avulla ja käytännössä toiminta vaikuttaa puhtaalta ponzi huijaukselta. Toisaalta osake putosi taas varsin rapsakasti jo Q1:n loppuun, joten merkittäviä kurssikäänteitä ei ole odotettavissa enää tässä kuussa. Myös analyytikot ovat jotenkin ihastuneet yhtiön Exceleihin.

    Apetit tekee tappiota enkä usko alkuvuoden käynnistyneen viime vuotta paremmin. Johtokin valittelee tulosraportissaan markkinoiden kireyttä. Osaketta kannatteli puhtaasti iso osinko, jonka nyt irrottua laskulle löytyy tilaa.

    Valintani Momentum listalta pois tiputettavaksi on siis Apetit.

    - Martti

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vaihdanpa sittenkin Momentum listalta pois tiputettavaksi osakkeeksi Oravan. Oravan kupla alkaa puhjeta ja hallinnon lähes rikollinen toiminta valuu pikkuhiljaa yleiseen tietoisuuteen:

      http://www.uusisuomi.fi/raha/192484-professori-pahimmillaan-kiinteistoista-ei-myytaessa-synny-jaettavaa-voittoa-syyna-uusi

      Ei uskalla Oravaa pitää salkussa tässä tilanteessa edes yhtä kuukautta.

      - Martti

      Poista
  3. Kovin on parviäly passiivisena. ;-(

    Onneksi sentään Kauppalehden keskusteluissa joku rohkeni ottaa kantaa pois valittavista osakkeista. Listojen listalta sai Nordea eniten kannatusta, joten jätin sen pois tuon Panostajan sijaan.

    Momentum listalta sen sijaan diktatuurisesti valitsin poistettavaksi osakkeeksi Oravan. Ensimmäisen pörssipäivän perusteella olisi kannattanut pysyä alkuperäisessä valinnassa.

    - Martti

    VastaaPoista
  4. Kaipa näissä jotakin perää täytyy olla, mutta esim oma salkkuni viime aikoina ollut SSAB, martela, Cargotec, elecster ja eipä nämä ainakaan oikein listoilla ole menestyneet. Oma sijoitushorisonttini viikkoja viiva kuukausia, en osa osakkeita ikuiseen pitoon vaan pyrin swingaamaan hyviä tuottoja.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Listojen lista katsoo pidempää horisonttia. Siinä pyritään löytämään analyytikoiden suosikit tuleviksi kuukausiksi. Noista sinun mainitsemista osakkeist Cargotec on Listojen listalla sijalla 17, mutta loput pärjäävät huonosti. Martela on sijalla 58, SSAB sijalla 77 ja Elecster sijalla 101. Ainakaan analyytikoiden suosiossa tämä kolmikko ei ole.

      Momentum lista taas on maksimissaan kuukauden swingeihin. Listan kärkikymmenikössä oli noista osakkeista Elecster viime kuussa. Ja tuottikin siellä parhaiten eli +13,23%.

      - Martti

      Poista