tiistai 19. huhtikuuta 2016

Sääntelyllä Suomi nousuun

Tämä keskusteluketju Twitterissä sai minut miettimään sääntelyn merkitystä Suomen kansantaloudelle:




Kun usean politikon ja jopa ministerin (Timo Soini, PS) suusta on kuultu taksiliikenteen sääntelyn ja lupakäytäntöjen siunauksellisuudesta, niin pakkohan se on meidän tavallisten tyhmien kansalaisten ymmärtää.

Mutta koska sääntely, lupakäytännöt ja säännösviidakko on niin hyvä asia, niin miksi sitä ei laajenneta kattamaan kaikkia toimialojamme. Sehän pelastaisi koko kansantaloutemme ja kääntäisi oikeasti Suomen uuteen kukoistukseen.

Otetaan nyt vaikka esimerkiksi siivousala.

Ammattisiivouslupa

Varmistaaksemme siivoojien ammattitaidon ja luotettavuuden saisi maksua vastaan siivoustyötä tehdä ainoastaan henkilö tai yrittäjä, joka on käynyt ammattisiivouskurssin ja läpäissyt siivouskokeen. Ammattisiivouslupa tulisi olla aina siivoustyössä mukana, jotta viranomaiset voisivat torjua pimeää siivousta ja valvoa toimintaa

Ilman lupaa siivoavathan ovat valtava riski kaikille siivouspalveluita käyttäville. Ei koskaan tiedä millainen osaamaton siivooja osuu kohdalle ja löytääkö se edes roskalaatikoille. Pahimmassa tapauksessa siivoojaksi voisi päästä joku rikollinen, joka siivouksen ohessa putsaisi sinut arvo-omaisuudestasi.

Suomenkielen kielitaitovaatimus olisi ehdoton siivousluvan edellytys, Muutenhan kommunikointi asiakkaan kanssa olisi liian vaikeaa ja siivotuksi voisi tulla ihan väärät huoneet.

Haja-asutusalueen siivouspalvelut, päivystysvelvollisuus

Tottakai siivouslupia myönnettäisiin vain rajoitettu määrä kuhunkin kuntaan eikä siivouspalveluita voisi missään nimessä harjoittaa muualla, kuin luvan rajaamassa kunnassa. Näin varmistettaisiin siivouspalveluiden saatavuus myös syrjäseuduilla ja haja-asutusalueille. Siivouspalveluiden päivystysvelvollisuudella siivousyrittäjille varmistaisimme sen, että jos sattuisi ketsuppipullo kaatumaan vaikkapa lauantaiyönä kello 2:00, voisi asiakas olla varma saavansa siivoojan hätiin heti tarvittaessa

Siivousliitto

Jokaisen siivouspalvelua tarjoavan tulisi kuulua siivousliittoon, joka esittää ELY-keskukselle siivousvuorojärjestyksen. Siivousvuorojärjestyksellä taattaisiin siivoojan saatavuus kaikkina vuorokauden aikoina ja yleisesti ohjattaisiin siivouspalveluitten tarjonnan määrää kysynnän vaihtelujen edellyttämällä tavalla. 

Siivousliitto organisoisi myös tilausvälityskeskuksen, josta tilaamalla asiakas saisi tilattua itselleen siivoojan sellaista tarvitessaan.

Verotus, hinnoittelu

Ammattisiivouslupa ja sen huolellinen valvonta varmistaisi, ettei kukaan vain maksua vastaan harjoittaisi pimeää siivoustoimintaa, Siinähän saattaisi naapurin teini mennä luvatta mummolle ikkunoita pesemään ja mahdollisesti jopa kiertää veroja. Toki siivouspalvelusta määrätyt hinnat tulisi määrittää valtioneuvoston asetuksella, ettei asiakkaalle tulisi yllätyksiä siivouspalvelun hinnasta.

Hinnoittelun tulisi tietenkin olla kustannussuuntautunutta siten että hintoihin sisältyy kohtuullinen voitto. Näin varmistettaisiin mahdollisimman tehokas ja kehittyvä toiminta polkematta siivouspalvelua tuottavien taloudellisia oikeuksia.

Kaikille siivoustarvikkeille ja puhdistusaineille tulisi laittaa riittävät erillisverot samaan tyyliin, kuin nyt on järjestetty ajoneuvo- ja polttoaineverotus. Ammattisiivousluvan omistaja voisi toki ostaa siivousvälineensä verotta ja myydä ne edelleen kuluttajille sen jälkeen, kun välineitä on käytetty määritelty aika siivoistoimen harjoittamiseen.

Siivousluvan peruuttaminen

Siivouslupa olisi tietenkin henkilökohtainen eikä sitä saisi myydä tai muuten luovuttaa toisen käytettäväksi.

Siivouslupa voitaisiin kuitenkin peruuttaa, mikäli siivoustyössä esiintyisi vakavia rikkomuksia tai laiminlyntejä. Samoin siivouslupa tulisi peruuttaa, jos siivoustoimintaa ei ole aloitettu luvan määräämänä ajankohtana tai siivoustoiminnan harjoittaminen on lopetettu.

-------------------------

Kyllä näillä toimenpiteillä siivoustoimiala alkaisi sujua. Tarjonta ja kysyntä kohtaisivat ja asiakas voisi olla varma, että saisi riittävän laadukasta siivouspalvelua.

Vastaavia toimialoja löytyisi meltä vaikka kuinka. On parturia ja kampaajaa, isännöintipalveluita, mökkitalkkareita ja jos jonkinlaista, joita ilman me suomalaiset emme voi elää. Laittamalla kaikki nämä toimialat tiukan sääntelyn ja valvonnan alle riittäisi kaikille töitä ja Suomen kansa olisi onnellista.

2 kommenttia:

  1. Juhana Vartiaisen twiitti osoittaa selvästi, että mm. taksibusinekseen tarvitaan Uberin tyyppisiä toimijoita. Sovitaanhan palkkojakin jo yritystasolla. Kysehän on ennenkaikkea siitä, että sääntelyn purkautuessa poliitikkojen valta murenee ja sehän nyt ei vaan käy.
    Aika ihmeellistä tämä Uberin vastustaminen. Jos taksihinnat vapautettaisiin nykyisestä hintakartellista julkisen sektorin kustannukset laskisivat, koska Kela on Suomen taksien suurin asiakas.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tai ehkä vielä enemmän: Virkamiesten valta murenee. Nythän näillä erilaisilla säädöksillä ja määräyksillä virkamies on nostettu kuninkaaksi ja heidän vallankäyttönsä on lähes rajatonta.

      Hyvä huomio muuten tuo Taksin suurin asiakas.

      - Martti

      Poista