tiistai 17. marraskuuta 2015

Potentiaaliset nousijat ja nousupaine - voiko markkinan suuntaa ennustaa?

Mikä ihmeen nousupaine? En ole tainnut aikaisemmin selittää tätä nousupainetta, vaikka olen sen muutamaan kertaan blogissani maininnut. Viimeksi mainitsin sen Listojen listan marraskuun tilanneraportissa.

Seuraan Listojen listan lisäksi sellaista listaa, johon on tuotu Timolta, Inderesiltä ja FIMiltä löytyvät tavoitehinnat. Vertaan näitä tavoitehintoja osakkeen sen hetkiseen kurssiin, jolloin saan osakkeelle kolme eri prosenttilukua nousupotentiaalista. Lasken näiden potentiaalien keskiarvon ja sorttaan sitten osakelistan keskiarvo-nousupotentiaalin mukaiseen paremmuusjärjestykseen. Ja tästäkin listasta olen aina poiminut 10 kärkiosaketta ja seurannut niiden antamaa tuottoa. Viime kuussa tämä "Potentiaaliset nousijat" -lista tuotti +8,1% ja kumulatiivisesti se on tuottanut +150,0%



Potentiaaliset nousijat -lista on näkynyt tässä alalistojen kehityksen näyttävässä graafissa (paksu punainen käyrä) nimellä "Nousijat".

Nousupaineen lasken noista kunkin osakkeen prosentuaalisista nousupotentiaaleista. Osalle osakkeista analyytikot ennustavat tavoitehinnoillaan nousua ja osalle laskua. Jos kaikkien osakkeiden nousupotentiaali olisi plusmerkkinen saisi nousupaine arvon +100%. Ja vastaavasti jos kaikille osakkeille ennustettaisiin kurssilaskua olisi nousupaine -100%. Jos puolella osakkeista potentiaali olisi positiivinen ja puolella negatiivinen, nousupaine olisi 0%.

Nousupaine kertoo siis, arvioivatko analyytikot kurssien olevan enemmän nousu- kuin laskusuunassa. Jos nousupaine on positiivinen luku, analyytikot odottavat keskimäärin useamman osakkeen kurssin nousevan kuin laskevan. Ja negatiivinen nousupaine ennustaa tietenkin vastaavasti laskevaa markkinaa. Mitä suurempi tämä luku on itseisarvoltaan, sitä vahvempi on analyytikoiden näkemys markkinan suunnasta.

Tämän päivän nousupainetta kannattaa siis verrata lähitulevaisuuden markkinakehitykseen. Alla graafi nousupaineen ja sitä seuraavan kuukauden OMXH25 PI -indeksin muutoksesta.



Kuten graafista näkyy, nousupaine heiluu kovasti kuukausittain, mutta OMXH25 PI -indeksi tuntuu seuraavan sitä kohtuullisesti. Ilman tasoituskerrointa korrelaatio näiden käyrien välillä on 24% eli periaatteessa neljännes kuukauden markkinamuutoksesta selittyy edeltävän kuun nousupaineella.

Esimerkiksi syyskuussa nousupaine muuttui niukasti positiiviseksi koko alkukevään ja kesän negatiivisen jakson jälkeen. Ja kurssit seurasivat perässä syyskuusta lokakuulle ja erityisesti lokakuusta marraskuulle reippaalla nousulla. Nyt marraskuussa nousupaine putosi taas reippaasti miinukselle joten tämän perusteella osakekurssitkin pitäisi kääntyä laskuun tai nousun ainakin selvästi hidastua tulevan kuukauden aikana.

1 kommentti:

  1. Mielenkiintoinen havainto jälleen kerran ja todella hyvää ennakkoa antaa.

    VastaaPoista