keskiviikko 25. marraskuuta 2015

Onko Ponssen metsäkonesykli huipussaan?

Inderes suositteli tämän aamun aamukatsauksessaan Ponssen vähentämistä ja vahvisti viestiään Twitterissä:



Toki alan lehdet tarttuivat mielenkiintoiseen uutisaiheeseen:

http://www.arvopaperi.fi/uutisarkisto/inderes+nosti+ponssen+tavoitehintaa+aika+kotiuttaa+voittoja/a1072584

Olen eri mieltä!


Selvittelin itselleni jo ehkä puolitoista vuotta sitten, onko Ponssen menestyksessä kyse vain metsäteollisuuden syklin huipusta vai voiko kasvun takana olla muuta? Päädyin lopputulokseen, että Ponssea vie eteenpäin pitkäkestoinen positiivinen megatrendi ja olen sitä mieltä, että Inderesin tämänpäiväinen arvio syklin huipun saavuttamisesta on virhearvio.

Inderes kirjoittaa:

"
Vaikka pidämme arvostuskertoimia edelleen varsin maltillisina, täytyy kuitenkin muistaa, että Ponssen tuloskunto on tällä hetkellä erinomainen ja voimme olla metsäkonemarkkinan syklin huipulla. Näin ollen emme tässä vaiheessa hyväksy Ponsselle korkeampia arvostuskertoimia, eikä lähivuosien arviomme mukaan vähäiseksi jäävä tuloskasvu tarjoa enää osakkeelle huomattavaa nousuvaraa.
"

Oma näkemykseni siis on, että Ponsse ratsastaa nyt sellaisella megatrendillä, joka tulee jatkumaan vuosia. 

Ensinnäkin: Maailmanlaajuisesti metsien hakkuusta noin puolet tehdään ns. "käsipelillä" metsurien ja moottorisahan toimesta ja vain puolet korjataan koneellisesti. Koneellisen korjuun suosio on kuitenkin selvässä kasvussa. Suomessa metsuri on jo lähes uhanalainen laji, mutta monessa maailmankolkassa metsänkorjuun koneellistuminen on vasta alkutekijöissään.

Toiseksi: Pohjoismainen tavaralajimenetelmä kasvattaa kokoajan suosiota ns. kokorunkomenetelmään verrattuna. Ponssen omien sivujen mukaan Tavaralajimenetelmän osuus on vasta 40% koneellisesta hakkuusta ja määrä kasvaa jatkuvasti.


Nämä kaksi megatrendiä ovat Ponssen vahvuus. Ponsse tuottaa koneita juuri koneelliseen tavaralajimenetelmän hakkuuseen. Metsäalan suhdanteet toki aiheuttavat kysyntään vaihtelua, mutta suunta on vahvasti ja trendinomaisesti koilliseen. Tilanne on Ponssella vähän samanlainen, kuin Koneella on ollut koko 2000-luvun: Väkimäärän lisääntyminen ja kaupungistuminen ovat molemmat koko ajan kasvattaneet Koneen myyntiä riippumatta siitä, onko lama vai korkeasuhdanne.

Kolmas tekijä on teknologia. Inderes kirjoittaa:

"
Ponsse on kehittynyt viime vuosina erinomaisesti. Yksi selkeä syy tähän on arviomme mukaan markkinoille tuotu voimakkaasti uudistettu tuotemallisto. Vastaavaa ”kiihdytysvaihdetta” ensi vuonna ei ole luvassa, minkä takia tilausmäärät voivat jäädä kuluvaa vuotta alhaisimmiksi.
"

Tässäkin Inderes on tietääkseni väärässä. Itse koneen teknisen mallin voivat kilpailijat kohtuullisen helposti kopioida ja nykyinen kilpailuetu hupenee muutamassa vuodessa kun kilpailijat saavat kopioidut tuotteensa markkinoille. 

Jos olen oikein ymmärtänyt saamani tiedonmuruset, itseasiassa Ponssen oma juttu ei ole rauta, vaan softa, joka rautaa ohjaa. Ponssella on pisimmälle viety it-järjestelmä koneessaan, joka integroituu suoraan tehtaan tuotannonohjaus- ja logistiikkajärjestelmään. Ponssella saadaan siis aikaan juuri sellaista puutavaraa, jota tuotannossa tarvitaan. Ja lisäksi rekka osaa käydä keräilemässä oikean pinon juuri oikean kannon vierestä. Kokorunkomenetelmässä ei tällaisesta it-järjestelmästä ole hyötyä, mutta tavaralajimenetelmässä tehtaan tuottavuus kasvaa merkittävästi

Vaikka rauta on kopioitavissa, tätä integroitua järjestelmää ei ihan helposti kopioida. Tämä takaa Ponsselle selkeän kilpailuedun pitkäksi aikaa muihin metsäkonevalmistajiin verrattuna. Käsittääkseni Ponsse osti jonkun pienen tämän alan it-toimijan ja Ponssella on vielä vuosiksi ipr:t tämän softan hyödyntämiseksi. 

Näillä perusteilla Ponsse pysyy salkussani vielä pitkään.

1 kommentti:

  1. epec on kokonaan ponssen omistama lafka, joka tekee ponsselle (ja muillekkin) elektroniikkaa.

    VastaaPoista