torstai 3. maaliskuuta 2016

Allokaatio, ajoittaminen ja fundamenttianalyysi - Ihan sama?

Kaikki sijoittamisen asiantuntijat neuvovat, että salkun allokaatio on kaikkein tärkein salkun tuottoon vaikuttava tekijä. Samat teoreetikot väittävät, että ostojen ja myyntien ajoittaminen ei tehokkailla markkinoilla ole mahdollista. Ja että tee huolella fundamenttianalyysi osakkeestasi, mutta tekninen analyysi on horoskooppiennustamiseen verrattavaa huuhaata.

Itse kun olen tällainen tavallinen tyhmä ekonomi, niin minun mielestä näissä kaikissa on vähän samaa juttua taustalla. Nimittäin se keskeinen tavoite, että osta osakkeesi halvalla ja myy ne kalliilla.


Allokaatio


Vaikka kaikki tutkimukset osoittavat, että osakkeet ovat pitkässä juoksussa kaikkein kannattavin sijoituskohde, allokaatioteoriat suosittelevat sijoittamaan osan sijoituspääomasta muihin sijoitusluokkiin (käteiseen, korkopapereihin, kiinteistöihin, raaka-aineisiin). Mikähähän järki tässä on?

No se järki, että kun osakkeet nousevat voimakkaasti ja niiden paino sen takia tulee päättämääsi allokaatiota suuremmaksi, se pakottaa sinut myymään. Tyypillisesti tällainen hetki on syklin huipulla joten tahtomattasi myyt osakkeitasi kalliilla ja siirrät varojasi esimerkiksi vähemmän heiluviin korkopapereihin juuri sopivasti kun osakekurssit suhdannekierrossa kääntyvät laskuun.

Ja vastaaavasti kun kurssit ovat riittävästi laskeneet ja osakkeiden paino on tavoiteallokaatiotasi pienempi, oletkin taas automaattisesti ostolaidalla ja saat osakkeesi takaisin syklin pohjalla. Mitä muuta tämä on kuin ajoittamista? 

Ajoittaminen


Allokaatio kuitenkin aiheuttaa sen, että et ole täydellä painolla osakkeissa silloin, kun on niiden nousun aika ja häviät tuottomahdollisuuksia. Toisaalta laskun alkaessa sinulla on silti salkussa myös osakkeita se suunnittelemasi allokaation verran ja kärsit niistä tappioita.

Miksi et vain osta silloin kun kurssit on alhaalla ja myy syklin huipussa? Tämän estää oikeasti psykologia, ahneus ja pelko. Kurssinousu tuntuu niin hyvältä, että alat uskoa sen ikuisuuteen ja ahneus iskee päälle: "Jos vielä huomennakin kurssit nousisivat". Tai käänteen tapahduttua ahneuksissasi jäät suremaan millaisen tuoton menetit ja jäät odottamaan kurssinousua takaisin huipulle.

Laskun syvetessä pelko voittaa lopulta ahneuden: "Minähän menetän tässä leikissä rahani". Ja lopulta isket laput laitaan juuri syvimmässä kriisissä.

Pitäisi toimia psykologiaa vastaan: Kun kaikki onnistuu, tuottoprosentit huimaa ja tuntuu kovin rikkaalta, kannattaisi siitä rikkaudesta nauttia: Myydä osakkeet ja ostaa vaikka uusi hienompi auto tai käydä maailmanympärysmatkalla.

Ja kun maailma näyttää synkkääkin synkemmältä, yhtiöt tuntuvat kaikki kaatuvan konkurssiin eikä mitään toivoa enää näy tulevasta, säästä se viimeinenkin euro, syö kaurapuuroa ja makaronivelliä ja pistä kaikki likenevä varallisuutesi osakkeisiin. Kyllä se nousukausi sieltä joskus tulee.

Tai jos et osaa taistella tunteitasi vastaan, ota käyttöösi jokin mekaaninen menetelmä, kuten vaikkapa tuo allokaatio,

Fundamenttianalyysi


No miten tähän fundamenttianalyysi liittyy? Siinähän katsotaan vain yhtiötä ja sen tunnuslukuja. Ja jos yhtiö näyttää hyvältä, niin sitä ostetaan riippumatta osakekurssista.

Väärin! aika moni tunnusluku itseasiassa kertoo, onko osake halpa vai kallis suhteessa sen markkinahintaan. Osinkotuotto, P/E, P/S, - kaikissa noissa on mukana osakekurssi. Kun osake on tunnuslukuihinsa verraten halpa, fundamenttianalyysi kehottaa ostamaan ja vastaavasti kun osake on kallis fundamentteihin nähden se kehottaa myymään. Eli taas se ruma sana: ajoittaminen. 

Oikeastihan ei fundamettianalyysistäkään ole varsinaisesti iloa, kun katsotaan pitkälle tulevaisuuteen. Mistä kukaan tietää, kuinka paljon joku yhtiö tekee liikevaihtoa tai voittoa vaikkapa viiden vuoden päästä? Arvasitko sinä Koneen tai Talvivaaran tämänhetkisen osingonmaksukyvyn viisi vuotta sitten?

---

Jos allokaatio, ajoittaminen ja fundamenttianalyysi on turhaa, niin mikä kannattaa? Itse olen päätynyt siihen, että perussalkku kannattaisi rakentaa indeksirahastoista tai -ETF:istä, ellei se olisi niin saakutin tylsää. Siksi itsekin yritän koko ajan allokoida, ajoittaa ja tehdä fundamenttianalyysiä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti