perjantai 26. helmikuuta 2016

Kamalaa! Työeläkeyhtiöt ovat veronkiertäjiä

SOMEn julkiset paheksujat pääsivät taas vauhtiin, kun viikolla uutisoitiin työeläkeyhtiöillä olevan jopa 40 miljardin euron sijoitukset "veroparatiiseissa". Tuntui, että eläkkeistämme huolta pitävät organisaatiot olisivat vähintään Pää-Belsebuubista seuraavia. Ja olisivat kääntäneet kutjuunsa kaikki meidän eläkerahastot. Suurimmat sijoitussummat löytyivät Irlannista, Cayman-saarilta ja Luksemburgista:

Analyysi: Työeläkeyhtiöillä kymmenien miljardien sijoitukset veroparatiiseissa

Eläkesijoituksista yli 40 miljardia verokeitaissa

Tässä paheksunnan tuoksinassa tuntui ihan kokonaan unohtuvan, mitä työeläkeyhtiöt oikeasti tekevät ja mitä Suomen laki sanoo moisesta toiminnasta.

Ensiksi:

Työeläkeyhtiöt toimivat täysin Suomen verolakien ja kansainvälisten sopimusten mukaisesti. Verosuunnittelu ja veronkierto ovat kaksi ihan eri asiaa. Veronkierrossa koetetaan laittomin keinoin piilottaa tuloja verottajalta ja jättää veroja maksamatta. Tällaista on vaikkapa palkkojen maksaminen pimeästi ja tulojen ilmoittamatta jättäminen verottajalle. Verosuunnittelussa taas hyödynnetään verolakien pykäliä ja pyritään hakemaan omaksi hyödyksi lain suomat mahdollisuudet alentaa omaa verotustaan.

Olisipa mielenkiintoista tietää kuinka moni julkisesti työeläkeyhtiöiden toimintaa paheksuvista ei itse hyödynnä niitä verovähennysmahdollisuuksia, jotka verottaja hänelle lain mukaan suo. Kuinka moni jätti mahdolisen työmatkavähennyksen hakematta tai ilmoitti verottajalle, että "Minulta ei sitten tarvitse työtulovähennystä tehdä". Normaali verovähennysten hyödyntäminen kun on sitä verosuunnittelua, josta työeläkeyhtiöitä paheksutaan.

Entä kuinka moni on saanut "naapuriapua" maksamalla korvauksen saamastaan palveluksesta pimeästi. Tai kuinka moni on tällaiset pienet sivutienestit jättänyt verottajalle ilmoittamatta. Muistutan jukisia paheksujia siitä, että tämä on veronkiertoa ja siten laitonta toimintaa. Työeläkeyhtiöt eivät ole tällaiseen hairahtuneet.

Jos tällainen verosuunnittelu tuntuu moraalisesti väärältä,  ei pitäisi syyllistää niitä, jotka hyödyntävät lailliset verosuunnitteluoikeutensa. Sensijaan voisi pyrkiä korjaamaan niitä lakeja, jotka tuntuvat moraalittomilta.

Toiseksi:

Työeläkeyhtiöt sijoittavat eläkevarojamme muuallekin kuin Suomeen. Tämä on hyvää meidän omien eläkevarojemme hoitoa, koska yksi keskeinen sijoittamisen periaate on hajauttaminen. Ainoastaan hajauttamalla sijoituksia sijoitusluokittain (korot, kiinteistöt, osakkeet, jne), ajallisesti ja maantieteellisesti, saadaan sijoitusriskiä laskettua ilman että samalla tuoton odotusarvo laskee kohtuuttomasti.

Hyvää varallisuuden hoitoa on myös kustannusten kurissa pitäminen. Mitä korkeammat kulut eläkevarojen hoito aiheuttaa, sitä vähemmän meillä on jatkossa tulevia eläkkeitä varten varallisuutta. Jos sijoituksia tehdään ulkomailla, niistä joudutaan myös verot maksamaan ulkomaille. Eikö tällöin loogista ole, että nämä muihin maihin maksettavat verot pyritään minimoimaan.

Työeläkevakuuttajat TELA ry:n toimitusjohtaja ja entinen Vasemmistoliiton puheenjohtaja Suvi-Anne Simes tiivistääkin asian olennaiseen: 


Tervejärkistä ajattelua Suvi-Annelta! Eikö kuitenkin työeläkeyhtiöiden tehtävä ole pyrkiä hoitamaan eläkevaramme mahdollisimman huolella, jotta niistä sitten riittäisi meille jattavaksi.



1 kommentti: