torstai 29. lokakuuta 2015

Miksi vannoutunut indeksisijoittaja ostaa suoraan osakkeita?

Kansantaloustiedettä ja rahoitusteoriaa lukeneena sekä kohtalaisen sijoituskokemuksen omaavana uskon vakaasti, että pitkässä juoksussa en voi voittaa markkinoita. Maailmalla pörssisijoittamista tekevät miljoonat ammattilaiset ihan päivätyökseen. Kuinka harrastelija voisi pärjätä heille? Pidän siis teoriaa tehokkaista markkinoista varsin relevanttina.

Sijoitusfilosofiani perustuu vahvasti indeksisijoittamiseen: Koska et voi voittaa markkinoita, liittoudu niiden kanssa, Hajauta riittävästi ajallisesti, maantieteellisesti ja toimialoittain. Ja sijoita kärsivällisesti. Korkoa korolle tuo kyllä sinulle tuoton, kun aikaa kuluu riittävästi. Tutkimusten mukaan 30 vuoden sijoitushorisontilla osakkeet ovat ainoa sijoitusmuoto, joka tuottaa varmasti positiivisen tuloksen.

Itse asiassa jo teoreettisesti yritystoimintaan sijoittaminen (pörssin kautta tai suoraan) on oltava kannattavin eri sijoitusvaihtoehdoista. Jos esimerkiksi lainamarkkinat tuottaisivat pitkässä juoksussa yritystoimintaa paremmin, kukaan ei perustaisi yrityksiä eikä ottaisi lainaa niiden pyörittämiseen. Tällöin korkotaso laskisi ja sitä myötä lainojen tuotot huononisivat, kunnes yritystoiminta olisi taas rahan lainaamista tuottavampaa.

Ainoat asiat, joihin sijoittamisessa voit oikeasti vaikuttaa, ovat:

  • Sijoittamasi summa
  • Valitsemasi sijoituskohde
  • Sijoituksesi ajankohta

Näillä "parametreilla" pitäisi pyrkiä siihen, että hajautus on mahdollisimman tehokas ja kulut mahdollisimman pienet. Olen kuullut monen kommentoivan, että eihän vaikkapa 2% kuluilla ole mitään merkitystä jos sijoituskohde tuottaa selvästi enemmän. Kyllä sillä on. Tuotto on sijoittajan "palkka". Jos pörssi tuottaa pitkässä juoksussa vaikkapa keskimäärin 8% ja rahastoyhtiö / salkunhoitaja nappaa salkkusi arvosta 2%, on se jo 25% sinun tuotto-odotuksestasi, Siis palkastasi. Hyväksyisitkö sen, että palkanlaskija nappaisi työpaikallasi sinun palkasta 25% omaan taskuunsa? 

Ja kuluilla on sitä suurempi merkitys, mitä pidemmästä sijoitusajasta on kyse. Einsteinin väitetään sanoneen, että "Korkoa korolle on maailman kahdeksas ihme". Joka sen ymmärtää voi sillä rikastua, joka sitä ei ymmärrä, hänen rahoillaan muut rikastuvat.

Siis mahdollisimman pienikuluiset, osingot sisäänsä jättävät indeksirahastot tai -ETF:t ovat tavalliselle osakesäästäjälle se ainoa järkevä sijoituskohde. Kuukausittain tällaiseen kymmenykset tuloistaan laittamalla ei vaurastumista voi pitkässä juoksussa välttää.

Miksi ihmeessä sitten käyn kauppaa osakkeilla? Miksi pidän yllä Listojen listaa ja hehkutan yksittäisen osakkeen hyvyyttä sijoituskohteena muillekin? Miksi salkustani suurempi osa muodostuu osakkeista kuin indeksirahastoista tai -ETF:stä? Miksi veivaan salkkuani ja vaihdan osakkeita, kun siitä aiheutuu vain kuluja ja häviän yhä enemmän markkinoille?

Koska osakkeiden kanssa pelaaminen on niin helkkarin mielenkiintoista ja indeksisijoittaminen on äärimmäisen tylsää. Merkitset kerran kuussa vakiosummalla muutamaa indeksirahastoa ja se oli sitten siinä. Seuraavassa kuussa salkkusi on tuottanut ehkä muutaman kympin ja taas saat merkitä vakiomerkintäsi.

Sen sijaan osakkeissa saat jännittää yhtiöiden osavuosituloksia. Voit lukea läpi tilinpäätöksia ja yrittää itse arvioida, onko markkinat tällä kertaa hinnoitelleet yrityksen oikein, Vai olisiko tässä juuri nyt rahanteon paikka? Ja aina voi tulla yllätyksenä positiivinen tai negatiivinen tulosvaroitus. Voi sitä onnistumisen riemua, kun saa jollain osakkeella vaikkapa 10% tuoton muutamassa viikossa. Silloin unohtuvat totaalisesti kaikki ne tappiolliset kaupat, joita vuosien saatossa on kertynyt.

Katsokaa vaikka sijoittamista käsitteleviä keskustelupalstoja. Paljonko niissä keskustellaan indeksisijoittamisesta ja paljonko yksittäisistä osakkeista?

Ihminen ei ole rationaalinen eläin, ei edes sijoittaja, vaikka ehkä niin itsestään kuvittelee.



tiistai 20. lokakuuta 2015

Mallisalkkujen seuranta lokakuu 2015 - Listojen lista alalistojaan tuottoisampi

Tässä kuussa se tapahtui. Listojen listasta muodostetun mallisalkun kumulatiivinen tuotto on parempi kuin yhdenkään seurattavista alalistoista muodostetun mallisalkun tuotto. Tilannepäivitys on pörssin 16.10.2015 päätöskursseista.

Seurantajakso oli sinällään aikalailla "normikuukausi". OMXH25PI -indeksi tuotti tasan prosentin plussaa ja eri mallisalkkujen tuotot heiluivat pienestä plussasta pieneen miinukseen. Ainoa poikkeus oli FIM potentiaali, joka laski kuukauden aikana -5,4%. Myös Listojen lista oli -0,5%:n laskussa, mutta lasku oli FIMiä niin paljon pienempi, että sen kumulatiivinen tuotto (+161,8%) ohitti Fimin kumulatiivisen tuoton (+150,5%).

Mallisalkkujen tuotot 16.10.2015 päätöskursseilla olivat:

Mallisalkku muutos 20150911 20110909
OMXH25PI indeksi 1,0 % 66,4 %
Liisan lista -1,0 % 82,9 %
Timon lista 2,2 % 102,0 %
FIM potentiaali -5,4 % 150,5 %
Sergion lista 1,7 % 33,7 %
Balancen lista 0,5 % 122,0 %
Taloustaidon lista 0,4 % 76,2 %
Inderes potentiaali -0,5 % 139,4 %
Listojen lista -0,5 % 161,8 %

Parhaiten alalistoista tuotti kuukauden aikanaTimon lista (+2,2%), jonka parhaat valinnat kuukausi sitten olivat Scanfil (+22,0%), Nokian Renkaat (+14,4%) ja Tikkurila (+8,9%). Huonoimpina Timon listalla olivat mukana Konecranes (-13,7%) ja TeliaSonera (-9,0%). Timon lista on kumulatiivisesti tuottanut nyt 102% eli silläkin olisi ilman kuluja tuplannut sijoituksensa arvon. Myös Sergion lista (+1,7%) yllätti positiivisesti, vaikka kumulatiivisesti (+33,7%) se ei olekaan ollut mikään ilon aihe. Sergion paras osake oli Talentum (+15,7%) ja huonoimpana hänelläkin TeliaSonera. 

FIM potentiaalillakin oli helmenä mukana SSAB B (+11,1%), mutta neljä epäonnistunutta valintaa pilasivat kuukauden. Nämä olivat SSH Comm. Security (-20,7%), Basware (-20,1%), Outokumpu (-17,1%) ja Konecranes. Tällä viikollahan sitten Outokumpu korjasikin ylöspäin. Valitettavasti vain se ei enää nyt mahtunut FIM potentiaalin kymmenen kärkipään osakkeen joukkoon.

Listojen listan paras osake oli Nokian Renkaat ja huonoin Konecranes. Kaiken kaikkiaan listakärjen tuotot olivat seuraavat:

Listakärjen tuotot Pisteet 20150911
Raute A 28 -1,1 %
Cargotec 26 2,0 %
Nordea Bank 22 -2,7 %
Talenom 20 3,1 %
Affecto 18 0,0 %
Fiskars 17 -7,3 %
Fortum 16 -3,3 %
Konecranes 16 -13,7 %
Panostaja 12 3,6 %
Nokian Renkaat 12 14,4 %




Yli 10 %:n tuoton toi viime kuussa kaikkiaan kuusi osaketta. Tällä kertaa parhaan tuoton antanut osake osui myös mallisalkkuihin. Scanfil oli kympin kärjessä sekä Timon että Taloustaidon listalla. Kakkosena ollut Pöyry (+16,9%) ei sen sijaan saanut lainkaan kuukausi sitten listapisteitä. Talentum löytyi Sergion listalta, Nokian Renkaat Liisalta ja Timolta ja SSAB B FIMiltä. Kuudenneksi yltänyt Finnair (10,3%) jäi myös viime kuussa ilman listapisteitä. Analyytikkojen osumatarkkuus oli siis kuitenkin tällä kertaa yllättävän hyvä.

Vaikka indekseissä ei viime kuussa näkynytkään kovin rajuja heilahteluja, yllättävän moni osake putosi kuukaudessa yli -10%. Viisi osaketta putosi yli 20% ja yhdeksällä osakkeella pudotus oli yli 10%.

Lokakuussa Listojen listan kympin kärjestä vaihtui kolme osaketta. Cargotec tippui niukasti 11 pisteellä sijalle 13. Nokian Renkaat sai kovan kurssinousun jälkeen enää 2 pistettä pudoten sijalle 44. Ja Konecranes jäi kokonaan ilman pisteitä pudoten sijalle 52. Kaikenkaiaan siis 51 eri osaketta ylsi tässä kuussa eri analyytikkojen mittareilla jonkin listan 10 parhaimman osakkeen joukkoon.

Uusi listakärki on seuraava:

Listakärki 20151016 Pisteet
Raute A 28
Nordea Bank 22
Affecto 20
Talenom 19
United Bankers 18
Fortum 17
Fiskars 15
Panostaja 12
TeliaSonera 12
Restamax 12



12 pisteeseen ylsivät edellisten lisäksi myös SSH Comm. Security ja Neste, mutta jäivät aikaisempien kuukausien listasijoitusten takia 10 kärjen ulkopuolelle.

Hyviä kauppoja!