torstai 16. heinäkuuta 2015

Mallisalkkujen seuranta heinäkuu 2015

Taas on mallisalkut päivitetty ja tässä yhteenvetoa heinäkuun 10. päivän tilanteesta.

Kreikan tilanne heilutteli edelleen indeksejä, mutta lopputuloksena päädyttiin varsin lähelle kesäkuun lukemia. Myöskään Kiinan pörssiromahdus ei ainakaan vielä näkynyt hermoiluna Suomessa. OMXH25PI -indeksi nousi seurantajaksolla +0,3%. Syvin kyykky nähtiin 7.7., jolloin käytiin lähes 3100 pisteen pinnassa. Saattaa olla, että siinä nähtiin myös tämän kesädipin pohjat, ellei Kreikka enää enempää sotke markkinoita tai Kiina eskaloidu nykyistä pahemmin.

Mallisalkkujen tuotot 10.7.2015 päätöskurseilla olivat:

Mallisalkku muutos 20150612 20110909
OMXH25PI indeksi 0,3 % 74,9 %
Liisan lista 1,3 % 84,0 %
Timon lista 0,3 % 103,8 %
FIM potentiaali -2,1 % 179,5 %
Sergion lista -0,5 % 41,6 %
Balancen lista -0,4 % 120,4 %
Taloustaidon lista 0,4 % 83,4 %
Inderes potentiaali 1,7 % 158,6 %
Listojen lista 0,2 % 174,4 %

Listojen listan kehitys (+0,2%) ei merkittävästi poikennut indeksistä. Alalistoissakaan ei tapahtunut mitään erityisen radikaalia. Parhaan kuukausinousun teki Inderes potentiaali (+1,7%) ja Liisan listakin pääsi +1,3%:iin. Vaikka FIM potentiaali teki huonoimman kuukauden  (-2,1%) on se silti kumulatiivisesti edelleen kärjessä. Tosin Listojen lista kolkuttelee taas kannoille ja selvästi vähemmän volatiilina.

Mallisalkkujen tuottojen kumulatiivinen kehitys

Kesäkuun Listojen listan paras nousija oli seurantajaksolla Sampo (+7,6%) eikä Rautekaan jäänyt pahasti jälkeen (+6,8%). Pahiten Listojen listan kärkikymmeniköstä pettivät Affecto (-7,9%) ja Nokian Renkaat (-6,6%). Inderes potentiaalin kärkiosake oli Suominen +11,1% nousullaan. Lisäksi Raute ja Tieto (+5,4%) nostivat Inderesiä. Inderes potentiaalin pahimmat laskijat olivat Talenom (-5,5%) ja Innofaktor (-5,1%). Liisan listan nousun takana oli Orion +19,3% nousulla.

FIM potentiaalin kompastuskivi oli tällä kertaa Outokumpu, joka putosi seurantajaksolla -20,4%. Myös toiseksi huonoiten pärjännyt SSAB B (-10,3%) löytyi kuukausi sitten FIM potentiaalin kärkikymmeniköstä. Kolmas FIM potentiaalista löytynyt reipas putoja oli Innofaktor (-5,1%).

Listojen listan kesäkuun kympin kärkiosakkeet tuottivat seuraavasti:

Listakärjen tuotot Pisteet 20150612
Raute A 24 6,8 %
Sponda 22 2,7 %
Nordea Bank 20 -1,5 %
Sampo A 20 7,6 %
Fiskars 20 1,3 %
Fortum 19 0,2 %
Aspo 18 0,5 %
TeliaSonera 16 -0,8 %
Nokian Renkaat 16 -6,6 %
Affecto 14 -7,9 %




Muita reippaan nousun tehneitä osakkeita olivat Componenta (+14,9%), Sanoma (+12,1%), Elisa (+8,5%) ja Tikkurila (+7,8%), mutta tämä nelikko ei päätynyt kesäkuussa minkään alalistan kärkikymmenikköön. Outokumpu ja ja SSAB B jäivät siis tuotossa hännille. Affecto oli kahdeksanneksi viimeinen ja löytyi Listojen listan lisäksi Balancen ja Taloustaidon kärkikymmeniköstä. NRE oli Liisan ja Timon listoilla kärkipäässä.

Kaikaenkaikkiaan vain neljä osaketta nousi kuukaudessa yli 10%. Normaalisti 10% ylittäjiä on vähintään tuplamäärä. Toisaalta yli 10% putoajiakin oli vain kaksi kappaletta. Varsin tasaista siis.

Kreikan käänteiden lisäksi tulevan kuukauden kehitykseen vaikuttaa vahvasti käynnistyvä tuloskausi. Ensimmäiset osavuosikatsaukset on jo nähty. Vaikka huhtikuusta kesäkuulle lasketeltiin rapsakkaa pulkkamäkeä, ollaan silti vielä reippaasti vuodenvaihdetta ylempänä. Nousupaine on siis edelleen selvästi pakkasella, kun verrataan analyytikoiden tavoitehintoja yritysten todelisiin kursseihin. Jotta yliarvostus ei purkaudu kurssilaskuna, pitäisi pikkuhiljaa myös toteutuneet tulokset kääntyä selvälle kasvu-uralle.

Tosin niin kauan, kuin korkotaso säilyy nykyisellään, eipä tuottoja taida oiken löytyä muualtakaan. Tämä tukenee erityisesti hyvien osingonmaksajien kursseja myös lähitulevaisuudessa. Osakkeiden ostaminen on kuitenkin nyt yhtä tarkkaa puuhaa kuin ripulissa piereskely - varovainen saa olla.

Jos jotain suunnittelet kuitenkin ostavasi, Listojen listan kärkikymmenikkö heinäkuussa on seuraava:

Listakärki 20150710 Pisteet
Affecto 23
Nokian Renkaat 22
Nordea Bank 20
Fiskars 19
Panostaja 19
Raute A 18
Aspo 18
Fortum 17
Scanfil 16
Sponda 15

8 kommenttia:

  1. Mielenkiintoinen blogi! Yllättävän hyvin ovat listat pärjänneet indeksiin verrattuna. Millä periaatteella listojen listan osakkeet valitaan? Miten osingot otetaan huomioon listojen tuotoissa?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Listojen seurannan idea ja periaatteet löytyvät omalta blogin alasivultaan:

      http://martinmallit.blogspot.fi/p/listojen-lista-seuranta.html

      Osinkoja ei huomioida seurannassa. Niiden huomioiminen lisäisi seurannan työmäärää enemmän kuin paremmasta tarkkuudesta olisi hyötyä. Tässä ei siis ole tavoite löytää mallisalkkujen absoluuttista tuottoa vaan vertailla eri salkkujen tuottoja keskenään. Osingot vaikuttaisivat kaikkiin listoihin suunnilleen samalla painolla, joten niiden väliset erot tuskin muuttuisivat

      itseasiassa suurempi epätarkkuus tulee siitä, että seurannassa ei huomioida myöskään kaupankäyntikuluja eikä mahdollisia veroseuraamuksia. Näillä on paljon osinkoa suurempi merkitys listojen vertailuun. Eri alalistoissa on selkeitä eroja esimerkikksi sen suhteen, kuinka monta osaketta listalla vaihtuu per kuukausi.

      Näidenkin lisääminen seurantaan olisi kuitenkin sen verran hankalaa, että päätin jättää ne huomioimatta.

      Poista
    2. Ok, kiitos! Jos noiden listojen perusteella lähtis salkkua rakentamaan, pitäis miettiä mikä olisi fiksu myyntisignaali, esim. 10 joukosta putoaminen ei välttämättä ole oikea myyntihetki. Arvatenkin käytät näitä listoja omiin osakevalintoihin, haluaisitko kertoa millä perusteella valitset tietyn osakkeen myyntihetken?

      Poista
    3. Käytän listojen listaa itse lähinnä kiinnostavien osakkeiden esiinkaivamiseen. Osto- ja myyntipäätökset teen sitten muun harkinnan pohjalta. Myyntiin osakkeet menevät siinä vaiheessa, kun en enää usko osakkeen nousupotentiaaliin

      Poista
    4. Joo näinhän se yleensä on, että varsinkin puhtaat kvantitatiiviset menetelmät sopivat parhaiten osakkeiden esivalintaan. Nuo listat, mistä listojen listat on koottu, eivät ymmärtääkseni ainakaan kaikki ole puhtaasti numeroperusteisia, vaan takan on muutakin analyysiä. Listojen listan antama virtuaalien tulos on erittäin hyvä, olisi vaikka kaupankäyntikulut laskettaisiin pois ja edullista välittäjää käyttettäessä osingot kompensoisivat varmaan melko suuren osan kaupankäyntikuluista. Noin 4 vuoden tarkastelujakso on tietenkin melko lyhyt aika, kun arvioidaan jonkun menetelmän toimivuutta osakevalinnoissa ja kun vielä huomioidaan, että heinäkuusta 2012 lähtien on pääsääntöisesti oltu nousutrendissä.
      Maantieteellinen hajautushan tässä jää melko heikoksi, jos listojen listan petrusteella ryhtyy salkkua rakentamaan, toisaalta valintaprosessi olisi yksinkertainen, eikä tunteet pääsisi sotkemaan valintoja. Toki myös jotain osakekarsintaa olisin ainakin noista historiallisista listojen valinnoista tehnyt, en kuitenkaan tunne, vaan faktapohjalta.

      Poista
  2. Jos lähtee siitä, ettei yritä olla fiksumpi kuin parviäly, niin voisi vaihtaa osakkeet listojen listan antamien suositusten mukaisesti. Toukokuun listalta vaihtui kesäkuussa 3- ja kesäkuun listalta heinäkuussa 2 osaketta. (otanta on tosi pieni ja vaihtuvuus voi olla varmaan suurempikin)
    Laskin että 100k salkulla, missä olisi 10kpl 10k€ sijoitusta, joista kuukausíttain vaihtuisi 3kpl, (6 kauppaa), niin esim. Nordnetin 3-tason hinnoilla, 0.15%, kuukausikuluksi tulisi 45€ ja vuodessa 540€, eli 100k€ salkusta 0.54% menisi kuluihin 6kaupan kk-vauhdilla, ei mahdoton yhtälö, jos tuotot jatkuisivat vanhaan malliin.
    Kiinnostaisi tietää, mikä on ollut keskimääräinen osakkeiden vaihtuvuus listojen listalla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tiedot osakkeiden vaihtuvuudesta löytyy minulta koko listaseurannan ajalta. Se vaatii kuitenkin käsityötä, että tiedot saa kerätyä. Katsotaan, josko jossain välissä ehtisi sen tutkimaan.

      Poista
    2. Löysin listahistoriaa Kauppalehden keskustelupalstalta 2014 maaliskuulle asti, laskin listojen listan osakkeiden vaihtuvuudeksi 16kk aikana 3.75/kk. Tein tarkastelun nopeasti, enkä voi taata tuloksen tarkkuutta, mutta jos laskee keskimääräiseksi vaihdoksi 4/kk, niin tuskin erehtyy pahasti.

      Poista