tiistai 5. huhtikuuta 2016

Momentum lista uutena seurattavana

Kirjoittelin syksyllä, että seuraan Listojen listan lisäksi Potentiaaliset nousijat listaa.

Jo pidempään olen miettinyt, kuinka Listojen listan tai Potentiaaliset nousijat listan saisi paremmin huomioimaan muutokset osakkeiden trendissä. Olin jo ryhtynyt tekemään momentum analyysiä Potentiaaliset nousijat listalleni, kun nimimerkki "Susirajan Sissi" kysyi Kauppalehden keskustelupalstalla:

"Alla olevan jutun pohjalta ajattelin, että kenties ei pitäisikään kiinnittää huomiota pelkkiin pisteisiin, vaan niissä tapahtuneisiin muutoksiin. Ostotilanteessa siis suurin mielenkiinto positiivisiin suositusten muutoksiin. Vai pitäisikö sijoitusstrategia olla tulosennusteiden korjauksiin perustuva momentum-strategia?"

Keskustelumme aiheesta löytyy muutama viesti eteenpäin tästä Sissin avauksesta alkaen.

Ajatukseni oli, että jos parviäly toimii, analyytikoiden ennustemuutokset voisivat hyvin indikoida parven suunnan muuttumista. Ensimmäinen kokeilu oli katsoa osakkeen sijoitusmuutosta Potentiaaliset nousijat listalla. Nousupotentiaalihan paranee, jos:

1) analyytikot nostavat tavoitehintojaan eikä kurssi ole vielä kerennyt nousta mukana
2) osakkeen kurssi putoaa ilman, että analyytikot pudottavat tavoitehintaa

Tuossa 2) vaihtoehdossa on kuitenkin "sudenkuoppa". osakkeen kurssi voi pudota, jos:

2a) Joku suuromistaja tarvitsee rahaa tai on muusta syystä päättänyt myydä osaketta, jolloin osake on vain "väärin hinnoiteltu"
2b) Yhtiö on todella menossa kuralle ja on vain ajan kysymys, että analyytikot päivittävät tavoitehintojaan alaspäin

1) ja 2a) ovat tilanteita, joissa osaketta kannattaa ostaa, koska markkina hinnoittelee ne potentiaaliin nähden liian halvaksi. Sen sijaan 2b) on tilanne, jolloin osakkeen ostamista kannattaa välttää.

Susirajan Sissi ehdotti tähän ongelmaan ratkaisuksi tunnusluvuiltaan huonojen osakkeiden tiputtamista pois fundamenttianalyysin perusteella. Kim ja Tom Lindströn olivat kirjoittaneet aikoinaan Nordnet blogissa, että jo muutamalla tunnusluvulla oli pystynyt tiputtamaan huonoimman neljänneksen osakkeista pois. Jopa pelkästään se, että yhtiö jakoi osinkoa, oli indikoinut osakkeelle parempaa tulevaa kurssikehitystä, kuin osinkoa jakamattoman yhtiön osake tarjosi.

Koska osingot sai helposti Kauppalehdestä taulukkoon useamman vuoden ajalta, päätin lisätä Momentum listaani kriteeriksi: Yhtiön on jaettava osinkoa, jotta se pääsee mukaan Momentum listalle.

Lopullisen analyysin tein koko Potentiaaliset nousijat seuranta-ajalta (4 vuotta ja 6 kuukautta). Katsoin sijamuutoksen edellisestä kuusta ja listasin osakkeet paremmuusjärjestykseen: eniten sijoitustaan parantaneet keulille. Sitten katsoin, mikä oli kymmenen ensimmäisen osinkoa ko. kuussa maksaneen osakkeen tuotto tulevassa kuussa.

Tulos oli huima:


Graafissa on vertailun vuoksi OMXH25 PI -indeksin ja Potentiaaliset nousijat listan tuottokäyrät. OMXH25 PI indeksin kokonaistuotto oli seurantajaksolla syyskuusta 2011 maaliskuuhun 2016  +68,27%, Nousijat lista oli tuottanut vastaavasti +145,13%. Momentum listan tuotto samalta ajalta oli +213,22%.

Laskin listoille myös tavoitetuoton korkoa korolle per annum siten, että tämä tavoitetuotto toi tarkalleen saman tuoton, kuin listojen helmikuun 2016 kokonaistuotto oli. OMXH25 PI:n vuosituotto seurantajaksolla oli 10,30%, Potentiaaliset nousijat tuotti vastaavasti 19,95% ja Momentum listan tuotto oli 25,76% vuodessa.

Ihan suoraan nämä tuotot eivät ole vertailukelpoisia. OMXH25 PI indeksiä voit holdailla koko seuranta-ajan, Potentiaaliset nousijat listalta vaihtuu keskimäärin 3-5 osaketta kuussa. Ja Momentum lista vaihtuu käytännössä joka kuukausi kokonaan. Potentiaaliset nousijat listan ja Momentum listan tuotoista pitäisi siis kuukausittain vähentää sekä kaupankäyntikulut että myyntivoitoista syntyvät verot. Mutta vaikka listojen tuotoista vähentäisi nämä kulut, jäisi niiden tuotto selvästi indeksituottoa paremmaksi.

(Edit 7.4.2016)
Kirjoitin erillisen blogipostauksen verojen vaikutuksesta Momentum listan tuottoon.

Jatkossa tulen seuraamaan Listojen listan lisäksi tätä Momentum listaa. Lähes päivittäinen tilanne kuluvan kuun listoille seuloutuneista osakkeista ja niiden tuotoista on nähtävissä tämän blogin Mallisalkkujen seuranta -alasivulle upotetussa taulukossa

Nyt siis seuraamaan joko stabiilimpaa Listojen listaa tai villisti elävää Momentum listaa. :-)

2 kommenttia:

  1. Kiitoksia mielenkiintoisista listoista. Avaisitko vielä hieman tarkemmin onko lista laskettu sillä ajatuksella että kuukausittain vaihtuvien listan jäsenyyksien mukaisesti olisi myyty/ostettu osakkeita eli pidetty oma osakesalkku listan mukaisena?
    Jos näin on niin olisi mielenkiintoista vertailla mikä tilanne olisi jos ostoja harvennettaisiin esimerkiksi vain neljännes vuosittain tapahtuvaksi. Tällöin mainitsemasi kaupankäyntikulut olisivat merkittävästi pienemmät.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juuri näin.

      Listojen tuotot on laskettu siten, että ko. osakkeet olisi saatu ostettua perjantain päätöskurssiin ja sitten taas myytyä noin kuukauden päästä seuraavan listapäivityksen perjantain päätöskursseihin. Eikä mitään kuluja huomioida laskelmissa, vaikka todellisudessa niitä erityisesti Momentum listalla muodostuisi. Vaihtuuhan siinä kaikki osakkeet kuukausittain.

      Listojen listalla tuo harvempi päivitysväli voisi toimiakin. Antavathan analyytikot esimerkiksi tavoitehintansa tyypillisesti 6 - 12 kuukauden päähän. Ja Listojen listalla vaihtuukin tyypillisesti vain 2 - 4 osaketta kuussa.

      Momentum listalla ajan pidentämiseen en usko. Osakkeet nousevat listalla tyypillisesti reippaan kurssipudotuksen jälkeen ja tuotto tulee joko aidosta käänteestä tai kuolleen kissan pompusta. Aika usein tällainen pomppu saa myös rekyyliä ja seurantakuukauden jälkeen kurssikehitys on keskimääräistä vaisumpaa. Ennemminkin Momentum listan sykliä voisi lyhentää. Mutta tämä siis ihan mutulla. Tarkempaa analyysiä en tästä ole tehnyt.

      - Martti

      Poista